Ajankohtaista

Pätevöidy sähköön

Heidi Jaarinen 7.5.2024

Pätevöidy sähköön -koulutuksen opiskelijat rivissä opettaja Janne Pennasen kanssa.

Pätevöidy sähköön -koulutus saatiin taas päätökseen ja joukko eri taustaisia opiskelijoita sai monipuolisen päivityksen sähköalan osaamiseensa. Koulutuksen punainen lanka on pätevöittää ja antaa lisävalmiuksia sähköalan perustiedot ja alan työkokemusta omaaville henkilöille.

Seitsemän kuukauden mittaisessa koulutuksessa suurin osa opinnoista tapahtuu verkossa ja käytännön asennuspäiviä koululla on noin 15. Tämä mahdollistaa osallistumisen työn ohella. Koulutukseen sisältyy myös tarvittavat korttikoulutukset sekä valmennusta sähköturvallisuustutkintoon.

Tämä koulutus yhdessä sähköturvallisuustutkinnon sekä laaja-alaisen sähköalan työkokemuksen kanssa mahdollistavat edellytykset saada sähköalan ns. sähköpätevyydet.
Lue lisää sähkötöiden urakoinnista Tukesin -sivuilta

Kertausta ja täydennystä osaamiseen

Nyt valmistuneessa ryhmässä oli useampi yrittäjä, jotka olivat hakeutuneet koulutukseen, koska tällä hetkellä yrityksessä on palkattuna erikseen sähkötöiden johtaja. Tämän kulun voi jatkossa säästää hankkimalla omat sähköluvat, jonka kyseinen koulutus mahdollistaa.

Koulutus on myös mahdollisuus laajentaa työnkuvaa sähköpuolelle. Yksi valmistuneista toimii säiliöautojen rakentamisen parissa ja kertoo piensähkötöiden lisääntyneen ja haki siksi tähän koulutukseen. Yhdelle prosessiteollisuudessa työskentelevälle koulutuksen sisältämät sähkövoimatekniikan opinnot loivat mahdollisuuden siirtyä työskentelemään kunnossapidon pariin.

Yksi valmistuneista on sähköinsinööri, jonka työnkuva on ollut suunnittelutyötä, eikä hän ole itse juurikaan tehnyt asennuksia käytännössä. Koulutus täydensi hyvin insinööriopintoja ja antoi käytännön valmiuksia.

Koulutus on myös hyvää kertausta niille, joilla sähköalan opinnoista ja työtehtävistä on kulunut jo tovi. Sähköala kehittyy jatkuvasti, joten osaamisen päivitys tähän päivään on tarpeen. Osaamistaan virkistäviä oli ryhmässä myös useampi, joilla on nyt tavoitteena palata sähköalalle.

Ammattilainen asialla

Kiitosta koulutuksesta annettiin erityisesti hyvin toimivista käytännön järjestelyistä sekä opettaja Janne Pennasen rautaisesta osaamisesta. Lisäksi opiskelijoita motivoi koulutuksen lyhyt kesto ja mahdollisuus opiskella työn ohella. ”Sähköalan yrittäjänä en voi lähteä pois töistä puoleksi vuodeksi, mutta tämä koulutus soveltuu ihmiselle, joka käy päivätöissä”, kommentoi yksi valmistuneista, mutta muistutti, että koulutus vaati myös jaksamista opiskella iltaisin töiden jälkeen.

Pätevöidy sähköön -koulutus on ainutlaatuinen, eikä vastaavaa toteutusta löydy muualta Suomesta. ”Koulutus lanseerattiin Turun AKK:ssa vuonna 2011. Tavoitteena oli luoda täsmäkokonaisuus perustuen voimassa olevaan sähkölakiin sekä asetukseen, joka on muuttunut lakimuutosten myötä. Tämä on oivallinen väylä pätevöityä kohtalaisen nopeasti siihen pisteeseen, että on mahdollisuus suorittaa ja anoa alan pätevyyksiä”, kertoo sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuspäällikkö Marko Salokannel.

Pätevöidy sähköön -koulutuksen opiskelijat yhdessä opettaja Janne Pennasen kanssa sähköalan työsalissa osoittavat katossa roikkuvaa hehkulamppua.
Yksi ryhmän harjoitustöistä on ollut sähkötyösalissa olevien isojen älylamppujen asennus ja ohjaus. Ne vaihtavat väriä, joilla voidaan viestiä oppilaille esimerkiksi milloin on tauko. Asennuksesta vastannut opiskelija kertoo, että keskuksesta on tehty syöttö jakorasiaan, jossa on langaton radio-ohjain, jota voi säätää kaukosäätimellä. Jokainen näistä valaistuspistorasioista on kaapeloita jakorasiaan.

Kysy lisää!

Janne Pennanen
Opettaja
040 714 1895
janne.pennanen@turunakk.fi

Marko Salokannel
Koulutuspäällikkö
040 714 0333
marko.salokannel@turunakk.fi

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 23.9.2022 Ajankohtaista

  Ukrainalainen ohjaaja opiskelijoiden apuna

  Turun AKK:ssa opiskelee tällä hetkellä 51 ukrainalaista. Elokuussa alkanut suomen kielen kurssi päättyi juuri ja siitä suurin osa jatkaa opintoja tutkintoon valmentavassa koulutuksessa Tuvassa. Tärkeä tuki opiskelijoille on koulunkäynninohjaaja Valeriia Buchkovska, joka tuli itse opiskelemaan Suomeen Ukrainasta 2,5 vuotta sitten ja työllistyi Turun AKK:hon oppisopimukselle nopeasti kriisin myötä. Turun AKK:ssa opiskelevat Alla, Julia ja Nadja […]

 • 17.6.2021 Podcast

  JAKSO 5: MAAHANMUUTTAJAOPISKELIJAT

  Turun AKK:ssa on paljon maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita eri aloilla ja maahanmuuttajakoulutuksella on pitkät perinteet. Tällä kertaa podcastissa on vieraana talotekniikan opettaja Jarkko Pirhonen, jolla on yli 15 vuoden kokemus maahanmuuttajien opettamisesta. Jarkko kertoo mielenkiintoisia kokemuksia ja tarinoita sekä hyviä käytänteitä opettamisesta. Mikä on pitkänlinjan opettajan mielestä tärkeintä, kun valitaan maahanmuuttajataustaisia henkilöitä koulutukseen? Millaisia kulttuurieroja tai haasteita […]

 • 18.1.2018 Blogi

  Amisreformi alkoi – hyvät asiat pysyy ja paranoo

  ’-En aio kertoa teille, mitkä ovat tulevaisuuden ammatteja tai töitä, koska en tiedä, mitä ne ovat”. Näillä sanoilla tähtitieteilijä, emeritusprofessori Esko Valtaoja aloitti puheenvuoronsa marraskuussa Turussa valtakunnallisessa Opetusministeriön seminaarissa. Puheen aiheena oli tulevaisuuden ammatit ja työt. Valtaojan mukaan ne ammatit, joihin nyt päiväkodissa olevat lapset valmistuvat, eivät ole vielä olemassa. Totta, maailma muuttuu – mutta […]

 • 13.6.2022 Opiskelijatarinat

  Nopeasti töihin

  Kiinteistönhoitajaopiskelijat Jonna, Henri ja Lauri eivät olisi ikinä uskoneet, kuinka äkkiä he työllistyivät oppisopimuksen kautta. Yleensä ajatellaan, että suoritetaan opinnot loppuun ja vasta sitten, kun on todistus kädessä, alkaa työnhaku. Näin ei kuitenkaan nykypäivänä enää ole. ”Jokaisen opiskelijan opintopolku on yksilöllinen ja parhaat tekijät työllistyvät usein jo ensimmäisen harjoittelun jälkeen eli noin kolmessa kuukaudessa koulutuksen […]

 • 5.1.2024 Blogi

  Puhtauspalveluala tarjoaa myös asiantuntijatehtäviä

  Branimir Petkov on entinen opiskelijamme, joka puhtauspalvelualan löydettyään opiskeli ensin laitoshuoltajan ammattitutkinnon ja sen päälle siivoustyönohjaajan ja siivousteknikon erikoisammattitutkinnot. Siirryttyään Turusta työn perässä pääkaupunkiseudulle on halu kehittää omaa osaamista entisestään kasvanut. Niinpä päätimme päivittää Branimirin kuulumiset aiemman blogin jatkeeksi. On kulunut yli kuusi vuotta siitä, kun haastattelin Branimiria (Petkov) edellisen kerran. Vaikka haastattelu nyt hoidetaankin […]

 • 17.6.2022 Blogi

  Alanvaihto hoiva-avustajaksi

  Turun AKK:sta on valmistumassa jälleen joukko uusia, iloisia hoiva-avustajia. Kävin haastattelemassa valmistuvaa ryhmää ja sieltä paljastuikin mielenkiintoisia urapolkuja. Ryhmä valmistuu virallisesti vasta elokuussa 2022, mutta koska työelämä on imaissut ryhmästä jo suurimman osan, pyritään koulutus saamaan pakettiin mahdollisimman nopeasti. Lähes koko ryhmä koostuu alanvaihtajista, mm. puutarhuri, kirvesmies, kampaaja, myyjä, aulaemäntä, ompelija ja yrittäjä. Useammalla oli […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun