Ajankohtaista

Pätevöidy sähköön

Heidi Jaarinen 7.5.2024

Pätevöidy sähköön -koulutuksen opiskelijat rivissä opettaja Janne Pennasen kanssa.

Pätevöidy sähköön -koulutus saatiin taas päätökseen ja joukko eri taustaisia opiskelijoita sai monipuolisen päivityksen sähköalan osaamiseensa. Koulutuksen punainen lanka on pätevöittää ja antaa lisävalmiuksia sähköalan perustiedot ja alan työkokemusta omaaville henkilöille.

Seitsemän kuukauden mittaisessa koulutuksessa suurin osa opinnoista tapahtuu verkossa ja käytännön asennuspäiviä koululla on noin 15. Tämä mahdollistaa osallistumisen työn ohella. Koulutukseen sisältyy myös tarvittavat korttikoulutukset sekä valmennusta sähköturvallisuustutkintoon.

Tämä koulutus yhdessä sähköturvallisuustutkinnon sekä laaja-alaisen sähköalan työkokemuksen kanssa mahdollistavat edellytykset saada sähköalan ns. sähköpätevyydet.
Lue lisää sähkötöiden urakoinnista Tukesin -sivuilta

Kertausta ja täydennystä osaamiseen

Nyt valmistuneessa ryhmässä oli useampi yrittäjä, jotka olivat hakeutuneet koulutukseen, koska tällä hetkellä yrityksessä on palkattuna erikseen sähkötöiden johtaja. Tämän kulun voi jatkossa säästää hankkimalla omat sähköluvat, jonka kyseinen koulutus mahdollistaa.

Koulutus on myös mahdollisuus laajentaa työnkuvaa sähköpuolelle. Yksi valmistuneista toimii säiliöautojen rakentamisen parissa ja kertoo piensähkötöiden lisääntyneen ja haki siksi tähän koulutukseen. Yhdelle prosessiteollisuudessa työskentelevälle koulutuksen sisältämät sähkövoimatekniikan opinnot loivat mahdollisuuden siirtyä työskentelemään kunnossapidon pariin.

Yksi valmistuneista on sähköinsinööri, jonka työnkuva on ollut suunnittelutyötä, eikä hän ole itse juurikaan tehnyt asennuksia käytännössä. Koulutus täydensi hyvin insinööriopintoja ja antoi käytännön valmiuksia.

Koulutus on myös hyvää kertausta niille, joilla sähköalan opinnoista ja työtehtävistä on kulunut jo tovi. Sähköala kehittyy jatkuvasti, joten osaamisen päivitys tähän päivään on tarpeen. Osaamistaan virkistäviä oli ryhmässä myös useampi, joilla on nyt tavoitteena palata sähköalalle.

Ammattilainen asialla

Kiitosta koulutuksesta annettiin erityisesti hyvin toimivista käytännön järjestelyistä sekä opettaja Janne Pennasen rautaisesta osaamisesta. Lisäksi opiskelijoita motivoi koulutuksen lyhyt kesto ja mahdollisuus opiskella työn ohella. ”Sähköalan yrittäjänä en voi lähteä pois töistä puoleksi vuodeksi, mutta tämä koulutus soveltuu ihmiselle, joka käy päivätöissä”, kommentoi yksi valmistuneista, mutta muistutti, että koulutus vaati myös jaksamista opiskella iltaisin töiden jälkeen.

Pätevöidy sähköön -koulutus on ainutlaatuinen, eikä vastaavaa toteutusta löydy muualta Suomesta. ”Koulutus lanseerattiin Turun AKK:ssa vuonna 2011. Tavoitteena oli luoda täsmäkokonaisuus perustuen voimassa olevaan sähkölakiin sekä asetukseen, joka on muuttunut lakimuutosten myötä. Tämä on oivallinen väylä pätevöityä kohtalaisen nopeasti siihen pisteeseen, että on mahdollisuus suorittaa ja anoa alan pätevyyksiä”, kertoo sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuspäällikkö Marko Salokannel.

Pätevöidy sähköön -koulutuksen opiskelijat yhdessä opettaja Janne Pennasen kanssa sähköalan työsalissa osoittavat katossa roikkuvaa hehkulamppua.
Yksi ryhmän harjoitustöistä on ollut sähkötyösalissa olevien isojen älylamppujen asennus ja ohjaus. Ne vaihtavat väriä, joilla voidaan viestiä oppilaille esimerkiksi milloin on tauko. Asennuksesta vastannut opiskelija kertoo, että keskuksesta on tehty syöttö jakorasiaan, jossa on langaton radio-ohjain, jota voi säätää kaukosäätimellä. Jokainen näistä valaistuspistorasioista on kaapeloita jakorasiaan.

Kysy lisää!

Janne Pennanen
Opettaja
040 714 1895
janne.pennanen@turunakk.fi

Marko Salokannel
Koulutuspäällikkö
040 714 0333
marko.salokannel@turunakk.fi

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • 22.3.2023 Opiskelijatarinat

    Laurasta tulee muurari

    ”Päätin, että musta tulee muurari!” toteaa Laura, joka kaipasi toimistotyöstä fyysisempään työhön ja opiskelee nyt rakennusalan perustutkintoa. Haastatteluhetkellä on käynnissä L-seinän muuraus. Laura kertoo sen vaativan käsi-silmäkoordinaatiota ja työkalujen oikeaoppista käyttöä. Hänellä on taustallaan puusepän sekä huonekalumaalarin opinnot ja tällä hetkellä ajatuksena on kouluttautua muurariksi. Erityisesti Lauraa kiinnostaa tulisijojen muuraus ja kunnostus. ”Meillä on hirveen […]

  • Sähköalan opiskelija

    9.6.2023 Opiskelijatarinat

    Käytäntö opettaa parhaiten

    Mikolla oli taustallaan kesken jääneet AMK-opinnot ja työkokemusta mm. kivimiehenä ja rakennusalalta. Tuttava ehdotti hakeutumista hissialalle, josta Mikko innostui. Hän selvitteli mahdollisuuksiaan alalle ja selvisi, että hissiasentajan työ vaatii vähintään sähköasentajan perustutkinnon. Niinpä Mikko hakeutui Turun AKK:hon suorittamaan sähkö- ja automaatioalan perustutkintoa. ”Mielestäni ammatillinen koulutus olisi hyvä käydä ennen ammattikorkeakoulua. Saat paljon paremman ymmärryksen siitä, […]

  • Turvallisuusalan opettaja Juhani Laulajainen

    15.6.2023 Yritystarinat

    Turvallisuusala työllistää

    Mitä turvallisuusalalle kuuluu nyt, opettaja Juhani Laulajainen? Turvallisuusalaa riepotelleet tapahtumat eivät ole laskeneet alan suosiota Turun AKK:ssa, päinvastoin. Opiskelijoita on jopa enemmän kuin vuosi sitten. Olemme luotettava ja hyvämaineinen kouluttaja, mistä kertoo myös tiivis yhteistyö alueen yritysten kanssa. Vaihtuvuus alalla on valitettavan suurta, joka on työnantajan näkökulmasta harmi, mutta kouluttajan kannalta luonnollisesti hyvä asia, koska […]

  • 9.12.2019 Opiskelijatarinat

    Kun kaikki loksahtaa kohdalleen…

    Kymmeniä hakemuksia ja joka kerta sama vastaus: ”Valitettavasti valintamme ei tällä kertaa osunut sinuun.” Pahimmillaan ei edes vastausta. Viidenkymmenen ikävuoden paremmalle puolelle siirtynyt Eija Mäkelä alkoi olla epätoivoinen. Terveydenhuoltoalalla parikymmentä vuotta työskennellyt aikuinen nainen oli harkinnut alan vaihtoa ja hakenutkin kahdesti pintakäsittelyalan perustutkintoon päästen molemmilla kerroilla haastatteluun asti. Kummankin kerran jälkeen Eija oli kuitenkin saanut […]

  • Metallialan kaksi naispuolista opiskelijaa.

    15.4.2024 Opiskelijatarinat

    Naiset vaihtoivat metallialalle

    Metallialan työsalissa on tekemisen meininki. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevat Laura, 35, ja Noora, 38, ovat tekemässä metallintyöstöharjoituksia eri menetelmin. Levystä on esimerkiksi rälläköity palasia irti, käytetty plasmaleikkuria kirjaimiin ja tehty kierreharjoituksia. Molemmat kertovat, että parasta alassa on se, kun saa aikaan jotain konkreettista ja näkee oman kädenjäljen. Heillä on takanaan koulutusta reilu pari kuukautta […]

  • Opettaja Kimmo Ahlqvist ohjaamassa putkiasentajaopiskelijaa.

    19.6.2024 Opiskelijatarinat

    Putkiasentajan ammatti houkuttelee

    Putkiasentajan ammatti houkuttelee kaikenikäisiä ja tällä hetkellä käynnissä olevassa ryhmässä ikähaarukka on 20-48 vuotta, mikä on opiskelijoiden mielestä vain hyvä asia. Ryhmässä on useampi alanvaihtaja, esimerkiksi leipomo- ja kuljetusalalta. Yksi ammattikalastajakin on lähtenyt kouluttautumaan uudelle alalle. Perinteisesti miesten suosiossa ollut ala on alkanut kiinnostaa myös naisia. ”Sukupuolella ei tietenkään ole tässäkään asiassa merkitystä, vaan tärkeintä […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun