Opiskelijatarinat
Naiset vaihtoivat metallialalle
Metallialan työsalissa on tekemisen meininki. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevat Laura, 35, ja Noora, 38, ovat tekemässä metallintyöstöharjoituksia eri menetelmin. Levystä on esimerkiksi rälläköity palasia irti, käytetty plasmaleikkuria kirjaimiin ja tehty kierreharjoituksia. Molemmat kertovat, että parasta alassa on se, kun saa aikaan jotain konkreettista ja näkee oman kädenjäljen.
Heillä on takanaan koulutusta reilu pari kuukautta ja nyt on jo käyty läpi eri työtehtäviä, kuten levynleikkausta, puikkohitsausta, mig- ja tig-hitsausta ja plasmaleikkausta. Naiset kertovat, että aamupäivät ovat yleensä teoriaa ja iltapäivä ollaan työsalissa harjoittelemassa käytännössä.
Alan työtehtävissä riittää valinnanvaraa
Kaupan alalta tullut Laura hakeutui alalle levy- ja hitsaustyön tutustumiskoulutuksen kautta, joka kestää neljä kuukautta. Ala on tuntunut hyvältä vaihtoehdolta ja hänellä on tavoitteena jatkaa perustutkinnon opiskelua tutustumiskoulutuksen jälkeen. Kokeiltuaan alan eri työtehtäviä Laura pohtii tällä hetkellä, että koneistus voisi mahdollisesti soveltua hänelle parhaiten työn fyysisyyttä ajatellen.
Kahdeksan vuotta rakennusalalla töissä ollut Noora hakeutui koulutukseen, kun omalle alalle iski laskusuhdanne ja työt vähenivät. ”Nyt oli oikea hetki laajentaa osaamistaan”, Noora toteaa ja kertoo, että ei aio luopua rakennusalasta kokonaan. Jatkossa hänellä on enemmän työmahdollisuuksia, kun on osaamista kahdelta eri alalta. Nooran tavoitteena on suuntautua levyseppähitsaajaksi.
Naiset kertovat, että työn raskaus on kiinni siitä, mihin suuntautuu ja alalla on paljon vaihtoehtoja. Toistaiseksi he eivät ole kokeneet mitään liian raskaaksi. ”Kaikki on vielä uutta, niin kehokin tottuu ajan myötä uusiin työasentoihin”. Naiset ovat silminnähden innostuneita ja kertovat nauttivansa siitä, että saavat konkreettisesti harjoitella työtehtäviä käytännössä.