Uutiset

SOTE-opiskelijat työllistyvät nopeasti

Heidi Jaarinen 22.9.2022

Artukaisissa järjestettiin SOTE-alan työelämämessut 15.9.2022. Messuilla opiskelijat saivat kuulla monipuolisesti alan eri vaihtoehdoista ja heillä oli myös mahdollisuus löytää itselleen sopiva työharjoittelupaikka. Monella on haave suorittaa opintoja oppisopimuksella ja messut tarjoavatkin hyvän mahdollisuuden myös oppisopimuspaikan kartoittamiseen. Opettaja Elina Mäenpää kertoo, että alan yritykset ovat olleet aktiivisesti yhteydessä, koska työvoima tarve on niin kova. ”Halusimme olla tasapuolisesti tukemassa työnantajien ja opiskelijoiden kohtaamista.”

Ammattiliitto turvaa jo opiskeluaikana

Tapahtumassa oli mukana myös ammattiliittojen Tehy, Super ja JHL edustajia. Osa kertoi aamupäivällä lähihoitajaopiskelijoille ammattiliittojen toiminnasta ja eduista työntekijöille. Sanna Loponen Superista tähdentää, että ammattiliiton jäsenyys tuo työntekijälle turvaa, mutta myös hyviä jäsenetuja jo opiskeluaikana, jolloin jäsenyys on ilmainen.

Tehyn tutor Martiina Lifländer kertoi opiskelijoille Tehyn toiminnan lisäksi työelämätietoisuudesta ja työehtosopimuksesta. Tämänhetkinen tilanne herätti paljon kysmyksiä opiskelijoissa. ”Kerroin rehellisesti, että tilanne on hankala ja näyttää synkältä. Täytyy kuitenkin muistaa, että meillä on töitä tarjolla, sekään ei ole itsestään selvä asia”, Martiina muistuttaa.

Opiskelijoissa on tulevaisuus

Turun alueella sekä tavallista että tehostettua palveluasumista ikääntyneille tuottava Mainiokodit tekevät paljon oppilaitosyhteistyötä. Mainiokoti Raision johtaja Kristiina Toivonen kertoo, että heillä on lähes jatkuvasti opiskelijapaikat täynnä yksiköissä.

Myös oppisopimuksesta on tullut kiinteä osa toimintaa ja oppisopimusopiskelijoita löytyy myös joka yksiköstä, komppaa Mainiokoti Auroran johtaja Sanni Heino”Lähitulevaisuudessa tullaan rekrytoimaan paljon uutta väkeä ja myös keikkatyöläisiä tarvitaan aina”, kertoo Kristiina ja osoittaa paperipinoa, joka sisältää messutapahtumassa yrityksestä kiinnostuneiden opiskelijoiden yhteystietoja.

Helppo oppisopimus

Pilke päiväkodeista paikalla olivat Satu Rautava, Pilke Auroran johtaja Kaarinasta sekä Sanni Tähtinen, Pilke Rumpalin johtaja Maskusta. Pilke päiväkoteja on Varsinais-Suomen alueella 15 ja tarvetta on avustajille, hoitajille ja opettajille. Sanni kertoo, että Pilke kannustaa työntekijöitään hankkimaan koulutuksen työn ohessa oppisopimuksella. ”Räätälöimme oppisopimuksen jokaiselle sopivaksi, jotta saamme työntekijöitä päteviksi”, Sanni summaa. Satu painottaa, että tämäntyyppiset tapahtumat ovat opiskelijarekrytoinnin kannalta tärkeitä – moni kun jää töihin tuttuun paikkaan valmistumisen jälkeen.

”Oppisopimusopiskelijat ovat kultaakin kalliimpia, sillä on hienoa saada töihin henkilöitä, joilla on halu kouluttautua työn ohessa”, Sanni tähdentää. He eivät koe oppisopimuksen prosessia työnantajan näkökulmasta millään tasolla hankalana. ”Allekirjoitin juuri tänään uuden oppisopimuksen sähköisesti, siihen meni kaksi minuuttia”, Sanni kertoo ja lisää, että ennen allekirjoitusta oli pidetty opettajan ja opiskelijan kesken Teams-palaveri. Työpaikkaohjaajat eivät ole myöskään kokeneet oppisopimusopiskelijoiden ohjaamista työlääksi. ”Päinvastoin, he ovat kokeneet tärkeäksi sen, että saavat jakaa ammattitaitoaan ja opettaa muitakin kuin lapsia”, Sanni jatkaa.

Alanvaihto ei katso ikää

Ikääntyvien tehostettua palveluasumista tarjoavasta Huhtihovista olivat mukana tapahtumassa hoivakodin johtaja Tiia Haukilahti ja lähihoitaja Ida Mattila. Tällä hetkellä toimipisteitä on Turussa ja Salossa. Ensi vuonna avataan Raision ja Kaarinan toimipisteet, joten uudelle henkilöstölle on tarvetta. Huhtihovissa tiedostetaan tämän päivän haasteet ja siksi myös oppilaitosyhteistyö on tärkeää.

Työyhteisössä on myös vanhempia alanvaihtajia ja Tiia kertookin heillä, että heillä hiljattain aloitti 60-vuotias työntekijä.”Ei se katso ikää. Elämänkokemus tuo monesti uskallusta ja varmuutta toimia ikäihmisten kanssa”, Tiia toteaa. Työtehtäviä pyritään räätälöimään työntekijöille sopiviksi ja hyvistä tyypeistä halutaan pitää kiinni. ”Olemme pieni yritys, joten voimme joustavasti neuvotella jokaiselle sopivasta työstä”, Tiia summaa.

Messuille osallistui lukuisia toimijoita Varsinais-Suomen alueelta: Satupäiväkodit, Pilke päiväkodit, Norlandia päiväkodit, Huhtihovi, Hulvela, Mainiokodit ja Ruskon tehostettu palveluasuminen sekä ammattiliitot Tehy, Super ja JHL.

Turun AKK:n sotealan opettajat Anne Hyvätti ja Elina Mäenpää olivat tyytyväisiä messuihin ja vastaavia tapahtumia järjestetään varmasti myös jatkossa.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • Maalariopiskelijat ryhmäkuvassa opettajiensa kanssa.

  15.5.2024 Opiskelijatarinat

  Uusi ura maalarina

  Maalarin työ on monipuolista, fyysistä ja luovaa sekä näet välittömästi oman kädenjäljen, kertoo pintakäsittelyalalta valmistuneet opiskelijat. Heillä on takanaan 1,5 vuoden opinnot, jotka ovat kuluneet opiskelijoiden mukaan todella nopeasti. Ilmassa on silminnähden haikeutta siitä, että koululle ei voikaan enää tulla. Valmistuneita on tällä kertaa jopa 21, josta opettaja Hennariikka Hämäläinen on erityisen ylpeä. Rohkeasti uudelle […]

 • 6.9.2023 Ajankohtaista

  Turun AKK:ssa juhlittiin Ukrainan itsenäisyyspäivää

  Turun AKK:ssa opiskelevat ukrainalaiset järjestivät 24.8. muille opiskelijoille ja henkilöstölle itsenäisyyspäiväjuhlan Ukrainan 32. itsenäisyyspäivän kunniaksi. Tilaisuus oli tunteikas ja veti paljon osallistujia herkuttelemaan sekä kuuntelemaan opiskelijoiden suunnittelemia esityksiä. Opiskelijat olivat nähneet valtavasti vaivaa tilaisuuteen muun muassa valmistamalla pöydät täyteen ukrainalaisia herkkuja. Herkuttelun lisäksi opiskelijat olivat järjestäneet Ukraina-aiheista ohjelmaa. Ohjelmassa oli muun muassa Ukraina-teemainen tietovisa ja […]

 • Varaosamyyjä etsii koneelta osia.

  2.9.2022 Blogi

  Moni vaihtaa alaa varaosamyyjäksi

  Turun AKK:n autopuolella käy kova kuhina. Automekaanikko- ja varaosamyyjäopiskelijat ovat työn touhussa saapuessani tekemään haastattelua. Varaosamyyjien opettaja Roni Pylkkänen tulee vastaan ja kertoo, että nyt on kiire! Halli on täynnä autoja ja uusille varaosille on tarvetta. Opiskelijat Kari ja Anni etsivätkin kuumeisesti varaosia ajoneuvoon, johon asiakas on aiemmin laittanut paljon rahaa kiinni, mutta haluaa nyt […]

 • Lähihoitajaopiskelija Kenneth mittaamassa potilaalta sokeriarvoa.

  9.7.2024 Opiskelijatarinat

  Kutsumuksena hoitoala

  Haastattelimme Kennethiä, joka opiskelee lähihoitajaksi Turun AKK:ssa. Hänen sympaattinen olemuksensa on kuin tehty sotealalle. Hän on tuttu näky AKK:n käytävillä, sillä hän on toiminut opintojensa ohella myös oppilaskunta Tulmukan puheenjohtajana ja on aina aktiivisesti mukana kaikissa tapahtumissa. Kenneth tuli Turun AKK:hon vuonna 2023 työskenneltyään call center-tehtävissä Kreikassa reilu viisi vuotta. Hän kertoo kokevansa kutsumusta hoitoalalle […]

 • 18.1.2018 Blogi

  Amisreformi alkoi – hyvät asiat pysyy ja paranoo

  ’-En aio kertoa teille, mitkä ovat tulevaisuuden ammatteja tai töitä, koska en tiedä, mitä ne ovat”. Näillä sanoilla tähtitieteilijä, emeritusprofessori Esko Valtaoja aloitti puheenvuoronsa marraskuussa Turussa valtakunnallisessa Opetusministeriön seminaarissa. Puheen aiheena oli tulevaisuuden ammatit ja työt. Valtaojan mukaan ne ammatit, joihin nyt päiväkodissa olevat lapset valmistuvat, eivät ole vielä olemassa. Totta, maailma muuttuu – mutta […]

 • Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella

  26.10.2020 Blogi

  Työsuhde päättyy – mitä sitten?

  Kun työsuhde päättyy, on se aina elämää mullistava asia. Ei kai ihme, sillä työ kuitenkin määrittää ison osan arjestamme. Työsuhteen päättymisestä voi seurata myös kriisi, joka nostaa mahdollisesti katkeria ja vihanmakuisiakin tunteita pintaan. Vuosikausien uurastus työnantajan eteen ja tässäkö kiitos siitä kaikesta? Luonnollinen reaktio tuossa tilanteessa, mutta työelämä menee eteenpäin ja yritykset joutuvat tekemään tiukkojakin […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun