Tervetuloa seuraamaan ammatillisen aikuiskoulutuksen arkea AKK Liven kautta!

Lähetykset

Oletko pohtinut alanvaihtoa? Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon? Entä mistä voi varmistaa onko uusi ala itselle sopiva? Turun AKK:n opinto-ohjaaja Pirkko Kuhmonen kertoo mistä lähdetään liikkeelle kun ohjaukseen saapuu henkilö, joka miettii alanvaihtoa.
(julkaistu 3.12.2021)

Miten työllistymistä tuetaan opintojen aikana? Koulutuksen ensisijainen tavoite on aina, että opiskelija työllistyy. Kuinka työnhakua ja työllistymistä sitten tuetaan käytännössä ja mitä esimerkiksi työnhakuvalmennus sisältää? Opinto-ohjaaja Mia-Maria Jokinen käy näitä asioita läpi yksityiskohtaisemmin tässä jaksossa.
(julkaistu 17.9.2021)

Veikö korona työt? Mitä seuraavaksi? AKK Liven haastattelussa opinto-ohjaaja Miikka Snellman.
Miten koulutus voi viedä tilannetta eteenpäin ja mistä lähteä liikkeelle? (julkaistu 20.8.2021)

Vuoden 2020 viimeisessä AKK Live lähetyksessä otettiin katsaus menneeseen vuoteen sekä suunnattiin katse jo tulevaan uuteen vuoteen. Kuluva vuosi on ollut meille kaikille poikkeuksellinen, mutta se on tuonut tullessaan myös uusia, innovatiivisia käytänteitä myös ammatilliseen koulutukseen. Haastattelussa Turun AKK:n pedagoginen rehtori Osku Laukkanen sekä opettaja Kimmo Ahlqvist. (Julkaistu 29.12.2020)

Miksi arvostettu metalliala ei houkuta? Metalliala on arvostettu käsityöala, mutta jostain syystä ihmiset eivät enää hakeudu alalle. AKK Livessä nostetaan tällä kertaa kissa pöydälle ja puhutaan siitä, miksi ala ei enää houkuta? Turun AKK:n metallialan koulutuspäällikkö Ilkka Vuorela ja metallialan opettaja Kari Parviainen kertovat minkälaista työskentely alalla on todellisuudessa tänä päivänä. (Julkaistu 18.12.2020)

Liiketoiminnan ammattitutkinto. Liiketoiminnan ammattitutkinnolla kehität myynti- ja asiakaspalvelutaitojasi, hankit uutta osaamista myynnin ja markkinoinnin alalla ja saat toimintavarmuutta myyntityön vaativissa haasteissa. AKK Liven haastattelussa opettaja Ilkka Pullinen, joka kertoo koulutuksen sisällöstä ja työmahdollisuuksista. (Julkaistu 30.11.2020)

Hoitotyön täydennyskoulutus. Hoitoalan opettaja Elina Mäenpää kertoo lähihoitajille suunnatusta täydennyskoulutuksesta, jossa voi päivittää osaamisensa tämän päivän työelämän vaatimusten tasolle ja saada varmuutta hoitotyöhön. (Julkaistu 27.10.2020)

Helppo oppisopimus. Turun AKK on lanseerannut Helpon oppisopimuksen, joka tarkoittaa, että kaikki sujuu vaivattomasti sähköisen asioinnin kautta ja koulutus räätälöidään opiskelijan tarpeiden mukaan, aiempi osaaminen huomioiden. Haastattelussa pedagoginen rehtori Osku Laukkanen. (Julkaistu 5.10.2020)

Lähihoitajaksi joustavasti. Turun AKK:n lähihoitajakoulutus tarjoaa laadukasta aikuiskoulutusta ja joustavia väyliä alalle kouluttautumiseen, ja se on tarkoitettu sekä uusille ammattilaisille että alan konkareille, joilla tarvetta täydennyskoulutukselle. Miten kaikki sujuu käytännössä? AKK Liven haastattelussa Turun AKK:n pedagoginen rehtori Osku Laukkanen ja opettaja Janette Broberg. (Julkaistu 10.9.2020)

Osaamisen kehittäminen lyhyellä koulutuksella. Usein ajatellaan, että koulutukseen täytyy sitoutua pitkäksi aikaa. AKK Live haastatteli Turun AKK:n opinto-ohjaaja Miikka Snellmania, joka kertoi, että tarjolla on paljon lyhyitä koulutuksia ja kaikki koulutukset ovat räätälöitävissä henkilön osaamisen kehittämistarpeen mukaan. Jo lyhyelläkin koulutuksella voit parantaa asemaasi työmarkkinoilla ja myös työnantaja arvostaa oman osaamisen aktiivista kehittämistä. (Julkaistu 3.9.2020)

Oppimisen vaikeudet. Oppimisvaikeudet tai esimerkiksi haasteet keskittymisessä ja tarkkaavaisuudessa ovat tänä päivänä yleisiä. Lisäksi mikäli opinnoista on pitkä aika, saattaa se luoda omat haasteensa opiskeluun. Näihin kaikkiin on kuitenkin tarjolla monipuolista tukea Turun AKK:ssa. Haastattelussa Turun AKK:n erityisopettaja Sari Kinnala. (Julkaistu 11.8.2020)

Etäopiskelu ja siihen saatava tuki. Poikkeustilanteesta huolimatta koulutukseen voi hakeutua normaaliin tapaan. Opiskelu on nyt pääosin etä- ja verkkopainotteista. Käymme läpi opinto-ohjaaja Pirkko Kuhmosen kanssa mitä etäopiskelu on käytännössä ja minkälaista tukea siihen on saatavilla.
(Julkaistu 11.06.2020)

Mitä voi opiskella työttömyysetuudella? Turun AKK:ssa on tarjolla mm. työvoimakoulutuksia, omaehtoista koulutusta ja oppisopimuskoulutusta. Sama koulutus voi olla haussa useassa eri muodossa, mutta mistä tietää mihin koulutukseen tulee hakeutua? AKK Livessä on mukana TE-toimiston koulutusasiantuntija Anita, jonka kanssa käymme läpi eri opiskeluvaihtoehdot työttömyysetuudella. Keskustelemme myös siitä, mitä tapahtuu jos työllistyy kesken koulutuksen. (Julkaistu 28.05.2020)

Ohjaus- ja hakupalvelu. Turun AKK:n ammattitaitoiset opinto-ohjaajat ovat käytettävissäsi, olipa tilanteesi mikä tahansa. Maksuton palvelu on avoinna kaikille. Palveluun tullessa ei tarvitse olla valmista jatkosuunnitelmaa, eikä palveluun osallistuminen sido osallistumaan koulutukseen. Voit tulla vaikka vain keskustelemaan vaihtoehdoista. Tarkoitus on tukea juuri sinun tilannettasi mahdollisimman hyvin. Halutessasi pääset myös tutustumaan opiskeluun käytännössä Turun AKK:n työsaleissa. AKK Live selvitti opinto-ohjaaja Mia Ranteelta tarkemmin, mistä palvelussa on kyse? (Julkaistu 20.05.2020)

Turva-alan voimankäyttövälineet. AKK Live tutustuu tällä kertaa turva-alaan. Turun AKK:n voimankäytön kouluttaja Petri Kolehmainen esittelee koulutuksessa käytettäviä voimankäyttövälineitä. Aikkarin täti Heidi pääsee myös testaamaan välineitä. (Julkaistu 07.05.2020)

Tutkinto valmiiksi! -koulutus. Voit suorittaa kesken jääneen ammatillisen tutkinnon valmiiksi Turun AKK:n Tutkinto valmiiksi! -koulutuksessa. Tämänkertaisessa AKK Livessä käydään läpi mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Kuka koulutukseen voi hakea ja miten aiempi osaaminen huomioidaan? Vieraana Turun AKK:n opinto-ohjaaja/opettaja Hannele Haapoja. (Julkaistu 23.04.2020)

Koulutuksella takaisin työelämään. Oletko lomautettu tai onko työsuhteesi päättynyt? AKK Live pohtii, miten koulutus auttaa sinua pääsemään takaisin työelämään. Kannattaako opiskelu? Mitä jos työllistyn kesken koulutuksen? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen tämänkertaisesta lähetyksestä. Vieraana Turun AKK:n opinto-ohjaaja Pirkko Kuhmonen. (Julkaistu 16.4.2020)


Poikkeustilanne. 
AKK Live on ajankohtaisen aiheen äärellä. Vallitseva poikkeustilanne koskettaa meitä jokaista. Miten koulutuksia toteutetaan tässä tilanteessa? Onko jatkuvahaku edelleen käynnissä? Voiko koulutukseen hakea tällä hetkellä? Katso lähetys niin tiedät! Vieraana Turun AKK:n pedagoginen rehtori Osku Laukkanen. (Julkaistu 7.4.2020)

Podcastit

Puhetta aikuisten oppimisesta -podcastia pääset kuuntelemaan täältä

Jutut

Vaikka oppilaitos on kiinni, koulutukset jatkuvat etänä! Miten opiskellaan etänä esimerkiksi autoalaa? Turun AKK:n autoalan opettajat kokeilivat ensi kertaa live-lähetystä, jossa opiskelijat seurasivat etäyhteydellä lisävalon asennusta. Ensin käytiin läpi tarvittava lainsäädäntö ja teoria. Sitten lähdettiin konkreettisesti asennushommiin. Tietysti varaosa piti noutaa ennen asennusta varaosamyyjältä. Katso videolta, miten homma eteni käytännössä.

Tiesitkö, että pintakäsittelyala sisältää myös erikoismaalausta ja koristemaalausta? Turun AKK:n pintakäsittelyalan opiskelija Johannan kipinä alalle lähti omasta taloprojektista. Koulutuksen myötä Johannasta on kuoriutunut todellinen taiteilija! Katso videolta minkälaisia teoksia Johanna on saanut aikaan.

Turun AKK:n pintakäsittelyala ja Turun ammatti-instituutin rakennusala ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä uudiskohteissa. TAI:n rakennusalan opiskelijat rakentavat omakotitalojen rungot ja Turun AKK:n pintakäsittelyalan opiskelijat huolehtivat sisätilojen maalauksesta. Opiskelijat saavat hyvää kokemusta työskentelystä aidoissa työkohteissa. Katso videolta mitä kaikkea opiskelijat ovat saaneet aikaan ja mitä he kertovat opiskelusta.

Turun AKK:n rakennusalan koulutuksesta saat hyvät valmiudet työelämään. Opiskelu on käytännönläheistä ja tapahtuu suurimmaksi osaksi aidoissa työkohteissa. AKK Live tutustui Villa Marjaniemen Puutarhurin torppaan, jonne valmistuu oppilastyönä majoitustiloja. (Julkaistu 04.06.2020)

Kari oli ollut koti-isänä puolitoista vuotta, kun hän kaverin innoittamana haki sähkö- ja automaatioalan koulutukseen. Jo viikon päästä Kari aloitti opinnot Turun AKK:ssa. Perustutkinto meni niin hyvin, että Kari innostui vielä jatkamaan opintoja ja opiskelee nyt alan ammattitutkintoa. Tulevaisuuden suunnitelmissa on suorittaa vielä AMK-opinnot. Katso koko haastattelu niin kuulet mitä mieltä Kari on koulutuksesta ja miten hän päätyi juuri automaation pariin. (Julkaistu 25.05.2020)

Turun Ruissalossa sijaitseva Villa Marjaniemen majakka valmistui Turun AKK:n oppilastyönä vapuksi 2020. Se on hyvä esimerkki rakennusalan opiskelusta aidoissa työkohteissa. AKK Live seurasi majakan matkaa Turun Artukaisista Villa Marjaniemen rantaan. (Julkaistu 06.05.2020)