Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto, kiinteistönhoitaja

Hae koulutukseen

Kiinteistönhoitoalan opiskelijat opettajan kanssa

Kuvaus

Tulossa syksyllä 2024, pysy kuulolla! Oppisopimuskoulutukseen on jatkuva haku.

Kiinteistöhoidon ammattilaisille on kysyntää! Kouluttaudu sinäkin monipuoliseen ammattiin, jossa yhdistyvät kiinteistöjen huolto- ja korjaustyöt, tekniikan tarkkailu, piha-alueiden hoitotyöt sekä asiakaspalvelu. Ammatissa tarvitaan itsenäistä ja vastuullista työotetta.

Kiinteistöjen ylläpito on jatkuvaa ja välttämätöntä, joten osaaville tekijöille riittää töitä. Työpaikkoja voivat olla esimerkiksi asuinkiinteistöt, julkiset kiinteistöt, kauppakeskukset tai teollisuuslaitokset. Työ on käytännönläheistä, monipuolista ja vaihtelevaa. Jokainen työpäivä on erilainen!

Perustutkinto on ns. ”alalletulo -koulutus”, josta saat hyvät perusvalmiudet kiinteistönhoitajana toimimiseen. Kiinteistönhoitajana voit jatkuvasti kehittää itseäsi ammatillisesti, joka tekee työstä mielenkiintoista ja antoisaa. Osaamisen ja kokemuksen karttuessa on myös mahdollista edetä esihenkilö- tai asiantuntijatehtäviin ja saada parempaa palkkaa.

Kiinteistönhoitajan työtehtäviä ovat esimerkiksi:

 • Kiinteistön toimintakunnon ylläpito ja pienet huolto- ja korjaustyöt kiinteistössä ulkona ja sisällä.
 • Yleisten tilojen siisteyden huolto- ja ylläpito, esimerkiksi roskakierros ja jätehuollosta huolehtiminen.
 • Kausiluontoinen ulkoalueiden hoitaminen, esimerkiksi lumityöt, liukkauden torjunta, lehtien poisto, sepeliharjaus, viheralueiden hoito ja ylläpito.
 • Pienkoneiden ja kiinteistönhoitokoneiden käyttö
 • Kiinteistön teknisten järjestelmien toimintakunnon ylläpito ja huolto, kuten lämmitys, ilmanvaihto, kiinteistöautomaatio jne.
 • Kiinteistön vikatilanteiden paikannus ja ongelmaratkaisu esimerkiksi vesivuodot, ilmanvaihtokoneet ja sähkökatkojen nopea hoito ja tarvittavien korjausten järjestäminen.
 • Kiinteistön turvallisuuden ja terveellisyyden toimintakunnon ylläpito, kuten sähköinen kulunvalvonta ja sisäilmaasiat.
 • Kiinteistönhoitaja tarkkailee, raportoi ja ylläpitää kiinteistön energia-asioita kuten vesi, sähkö ja lämmön kulutus.
 • Kiinteistönhoitaja tekee asiakaspalvelutyötä palvelusopimuksen mukaan. Kiinteistöhoitaja vastaa kiinteistön asiakkaiden ja käyttäjien kysymyksiin ja tarpeisiin. Kiinteistönhoitaja informoi ja tilaa tarvittaessa kiinteistöön tarvittavat ulkopuoliset palvelut, esimerkiksi putki tai sähköliike.

Opiskelijaksi soveltuminen

Hakijalla tulee olla nuhteeton tausta ja riittävä suomen kielen taito. Työ vaatii myös jonkin verran fyysistä kuntoa.

Sisältö

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Pakolliset tutkinnon osat 75 osaamispistettä:

 • Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen
 • Kiinteistön yleishoito ja valvonta
 • Kiinteistöteknisten järjestelmien hoitaminen

Valinnaiset tutkinnon osat 70 osaamisipistettä

Valinnaiset ja yhteiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan suunnitelman mukaan.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osaamispistettä

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Pulaa osaajista

Työmarkkinoilla on pulaa kiinteistönhoitajista – työnantajat nappaavat hyvät tekijät töihin nopeallakin aikataululla.

Hyvä mahdollisuus oppisopimukseen

Koulutuksesta voi siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa

Keskimääräinen kiinteistönhoitajan palkka

Sekä yksityisellä että kuntasektorilla 2437 e/kk.
Lähde: duunitori.fi

Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joka vaikuttaa sisältöön ja kestoon. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää n. 1,5-2 vuotta. Työvoimakoulutuksen kesto on enintään 12 kuukautta, jonka jälkeen on tavoitteena suorittaa tutkinto loppuun oppisopimuksena työn ohessa tai mahdollisesti omaehtoisena koulutuksena.

Lue opiskelijatarinoita blogeista:
Alanvaihto kiinteistönhoitajaksi kiehtoo useita
Nopeasti töihin
Koulutus vaikuttaa palkkaan

Opiskelijatarinoita

 • Lähihoitajaopiskelija

  1.11.2023 Ajankohtaista

  Alanvaihto yli 50-vuotiaana

  ”Olenko liian vanha?”, oli Ninan ajatus, kun hän pohti opiskelemaan lähtemistä yli 50-vuotiaana. Uuden edessä Nina oli ollut myös reilu 10 vuotta sitten siirtyessään palkkatyöstä yrittäjäksi. Silloinkin Turun AKK oli kuvioissa mukana: tuolloin Nina halusi kehittää palkkahallinnon osaamista ja opiskeli Taloushallinnon ammattitutkinnon. ”Turun AKK oli tärkeä silloin ja on nytkin – ympyrä tavallaan sulkeutui”. Tällä […]

 • Perhepäivähoitaja ja lapsia leikkimässä puukuutioilla

  6.10.2023 Opiskelijatarinat

  Perhepäivähoitajan koulutus työn ohessa

  Pitkän uran matkailualalla tehnyt Sari  57, sairastui harvinaiseen sairauteen ja joutui tekemään alanvaihdoksen. Matkailualan epäsäännöliset työajat eivät enää sopineet uuteen elämäntilanteeseen. Nyt Sari työskentelee monikulttuurisessa päiväkodissa. Hän opiskeli työn ohessa oppisopimuksella kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon, jossa hän suuntautui perhepäivähoitajaksi. ”Alä pelkää tarttua uusiin haasteisiin ja vaikka et olisi opiskellut pitkään aikaan, niin koulusta saat aina tukea ja […]

 • Puhtausalan opiskelija ja opettaja

  2.10.2023 Ajankohtaista

  Puhtausala vei sydämen

  Ukrainalainen Yevheniia ei ymmärrä, miksi ihmiset eivät hakeudu puhtausalalle töihin. Kotimaassaan journalistina työskennellyt Yevheniia on ihastunut alaan ja näkee itsensä siellä myös tulevaisuudessa. Turun AKK:ssa aloitettiin tammikuussa 2023 englanninkielinen puhtausalan koulutus (Further Vocational Qualification in Cleaning and Property Services), josta Yevheniia on ensimmäinen valmistunut opiskelija. Hän tuli Suomeen maaliskuussa 2022 ja työllistyi puhtausalalle laivasiivoukseen kahdessa […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun