Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto, kiinteistönhoitaja

Hae koulutukseen

Kiinteistönhoitoalan opiskelijat opettajan kanssa

Kuvaus

Kiinteistöhoidon ammattilaisille on kysyntää! Kouluttaudu sinäkin monipuoliseen ammattiin, jossa yhdistyvät kiinteistöjen huolto- ja korjaustyöt, tekniikan tarkkailu, piha-alueiden hoitotyöt sekä asiakaspalvelu. Ammatissa tarvitaan itsenäistä ja vastuullista työotetta.

Kiinteistöjen ylläpito on jatkuvaa ja välttämätöntä, joten osaaville tekijöille riittää töitä. Työpaikkoja voivat olla esimerkiksi asuinkiinteistöt, julkiset kiinteistöt, kauppakeskukset tai teollisuuslaitokset. Työ on käytännönläheistä, monipuolista ja vaihtelevaa. Jokainen työpäivä on erilainen!

Perustutkinto on ns. ”alalletulo -koulutus”, josta saat hyvät perusvalmiudet kiinteistönhoitajana toimimiseen. Kiinteistönhoitajana voit jatkuvasti kehittää itseäsi ammatillisesti, joka tekee työstä mielenkiintoista ja antoisaa. Osaamisen ja kokemuksen karttuessa on myös mahdollista edetä esihenkilö- tai asiantuntijatehtäviin ja saada parempaa palkkaa.

Kiinteistönhoitajan työtehtäviä ovat esimerkiksi:

 • Kiinteistön toimintakunnon ylläpito ja pienet huolto- ja korjaustyöt kiinteistössä ulkona ja sisällä.
 • Yleisten tilojen siisteyden huolto- ja ylläpito, esimerkiksi roskakierros ja jätehuollosta huolehtiminen.
 • Kausiluontoinen ulkoalueiden hoitaminen, esimerkiksi lumityöt, liukkauden torjunta, lehtien poisto, sepeliharjaus, viheralueiden hoito ja ylläpito.
 • Pienkoneiden ja kiinteistönhoitokoneiden käyttö
 • Kiinteistön teknisten järjestelmien toimintakunnon ylläpito ja huolto, kuten lämmitys, ilmanvaihto, kiinteistöautomaatio jne.
 • Kiinteistön vikatilanteiden paikannus ja ongelmaratkaisu esimerkiksi vesivuodot, ilmanvaihtokoneet ja sähkökatkojen nopea hoito ja tarvittavien korjausten järjestäminen.
 • Kiinteistön turvallisuuden ja terveellisyyden toimintakunnon ylläpito, kuten sähköinen kulunvalvonta ja sisäilmaasiat.
 • Kiinteistönhoitaja tarkkailee, raportoi ja ylläpitää kiinteistön energia-asioita kuten vesi, sähkö ja lämmön kulutus.
 • Kiinteistönhoitaja tekee asiakaspalvelutyötä palvelusopimuksen mukaan. Kiinteistöhoitaja vastaa kiinteistön asiakkaiden ja käyttäjien kysymyksiin ja tarpeisiin. Kiinteistönhoitaja informoi ja tilaa tarvittaessa kiinteistöön tarvittavat ulkopuoliset palvelut, esimerkiksi putki tai sähköliike.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu kiinteistönhoitalasta kiinnostuneille henkilöille, jotka soveltuvat alalle ja ovat motivoituneita työllistymään. Koulutus ei vaadi aiempaa kiinteistönhoidon osaamista, joten se sopii hyvin myös vasta-alkajille tai alanvaihtajille.

Opetuskieli on suomi, joten edellytyksenä on riittävä suomen kielen taito. Kiinteistönhoitajan työ on pitkälti asiakaspalvelua, joten hyvät sosiaaliset taidot ja asiakaspalveluasenne ovat tärkeitä.

Työ vaatii jonkin verran fyysistä kuntoa, joten edellytyksenä on ammattiin riittävä terveydentila. Nuhteeton tausta on myös tärkeää.

Sisältö

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Pakolliset tutkinnon osat 75 osaamispistettä:

 • Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen
 • Kiinteistön yleishoito ja valvonta
 • Kiinteistöteknisten järjestelmien hoitaminen

Valinnaiset tutkinnon osat 70 osaamisipistettä

Valinnaiset ja yhteiset tutkinnot osat valitaan opiskelijan suunnitelman mukaan.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osaamispistettä

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Kesto

Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joka vaikuttaa sisältöön ja kestoon. Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää n. 1,5-2 vuotta. Työvoimakoulutuksen kesto on enintään 15 kuukautta, jonka jälkeen on mahdollista suorittaa tutkinto loppuun esimerkiksi oppisopimuksena työn ohessa.

Pulaa osaajista

Työmarkkinoilla on pulaa kiinteistönhoitajista – työnantajat nappaavat hyvät tekijät töihin nopeallakin aikataululla.

Hyvä mahdollisuus oppisopimukseen

Koulutuksesta voi siirtyä oppisopimukseen missä vaiheessa tahansa

Keskimääräinen kiinteistönhoitajan palkka

Sekä yksityisellä että kuntasektorilla 2437 e/kk.
Lähde: duunitori.fi

Ville (oik.) vaihtoi alaa kiinteistönhoitajaksi ja työllistyi työssäoppimisen kautta oppimisopimukseen vain muutama kuukausi koulutuksen aloituksen jälkeen. Lue Villen tarina kokonaisuudessaan blogista

Lue lisää opiskelijatarinoita:

Alanvaihto kiinteistönhoitajaksi kiehtoo useita
Nopeasti töihin
Koulutus vaikuttaa palkkaan

Opiskelijatarinoita

 • Metallialan kaksi naispuolista opiskelijaa.

  15.4.2024 Opiskelijatarinat

  Naiset vaihtoivat metallialalle

  Metallialan työsalissa on tekemisen meininki. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevat Laura, 35, ja Noora, 38, ovat tekemässä metallintyöstöharjoituksia eri menetelmin. Levystä on esimerkiksi rälläköity palasia irti, käytetty plasmaleikkuria kirjaimiin ja tehty kierreharjoituksia. Molemmat kertovat, että parasta alassa on se, kun saa aikaan jotain konkreettista ja näkee oman kädenjäljen. Heillä on takanaan koulutusta reilu pari kuukautta […]

 • Jukka Välikangas, Vesa Lehto ja opiskelija Ville.

  9.4.2024 Opiskelijatarinat

  Kiinteistönhoitaja on asiakaspalvelija

  Villelle solmittiin kiinteistönhoitajan oppisopimus RTK Palveluihin, joka tarkoittaa sitä, että hän suorittaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon loppuun palkkatyön ohessa. Opinnot alkoivat syyskuussa 2023, työharjoitteluun lähdettiin joulukuussa ja sillä tiellä ollaan. Forssasta Turkuun muuttanut Ville haki vaihtelua elämään. Hän oli pohtinut koulutusta, mutta ensisijainen tavoite oli työllistyä. Syksyllä 2023 Ville törmäsi Turun AKK:n opettaja Jukka Välikankaaseen […]

 • Koulunkäynninohjaaja Priya

  13.3.2024 Ajankohtaista

  Koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella

  Intiasta Suomeen muuttanut Priya työskenteli kotimaassaan esikouluopettajana. Moni Priyan tuttu vaihtoi alaa tullessaan Suomeen, mutta Priya halusi pysyä omalla alallaan. Työkokemuksen kautta Priya päätyi opiskelemaan koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:hon, jota hän suorittaa nyt oppisopimuksella työn ohessa. ”Voit valita menetkö töihin iltapäiväkerhoon, päiväkotiin tai kouluun”. Alunperin Priya hakeutui työkokeiluun päiväkotiin, jonne hänet myöhemmin työllistettiin avustajaksi. ”Olin siellä […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun