Opiskelijatarinat

Koulutus vaikuttaa palkkaan

Heidi Jaarinen 10.1.2023

Juha etsi uutta työpaikkaa vuonna 2019 ja ajautui kiinteistönhoitoalalle. Hän on kehittänyt osaamistaan Turun AKK:ssa työn ohessa ja työskentelee nyt esimiestehtävissä vastaten omista asiakkuuksista ja noin 20 alaisesta.

Juha Laine valmistui 2000-luvun alkupuolella tietokoneasentajaksi ja työskentelikin tietoliikenneverkkojen parissa yli 12 vuotta. Sittemmin työ vaihtui av-kaapelointiin Suomessa ja ulkomailla. Reissutyö ei kuitenkaan soveltunut silloiseen elämäntilanteeseen ja edessä oli työpaikan vaihto. Tuttava vinkkasi hakemaan Lassila & Tikanojalle (myöhemmin L&T).

Työ L&T:llä alkoi syksyllä 2019. Juha viihtyi alalla ja oli motivoitunut kehittämään ammattitaitoaan. Hyvin nopeasti työn aloituksen jälkeen tuli työantajan kanssa puhetta kouluttautumisesta työn ohessa. Vuodenvaihteessa 2020 Juha aloitti puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon oppisopimuksena. Juha työskenteli huoltomiehenä tehden keikkaa L&T:n eri kohteissa ja opiskeli työn ohessa.

”Tottakai oppisopimuksen suorittaminen vaatii työtä”, Juha kommentoi, mutta kertoo sen menneen kivasti käsi kädessä päivätyön kanssa. ”Työpäivän aikana pystyi keräämään materiaalia tehtäviin, joita sitten illalla dokumentoi koneelle. Tärkeintä oli suunnittella, mitä opiskelee minäkin työpäivänä”. Suurin osa oppisopimuksesta suoritetaan palkkatyötä tekemällä ja työpaikalla opiskelijaa ohjaa työpaikkaohjaaja. Juha korostaa työpaikkaohjaajien merkitystä tutkinnon suorittamisesssa. ”Itsellä ohjaajat olivat molemmat kovan luokan ammattiliaisia yli 20 vuoden kokemuksella alalta”, Juha kiittelee. Lähiopetuspäiviä Turun AKK:ssa on todella vähän. Juhan kohdalla ne olivat pitkälti etänä, koska hänen opiskelu osui korona-aikaan. ”Lähiopetuspäivissä oli paljon tärkeää asiaa, mutta tiiviissä paketissa”, Juha summaa.

Kouluttautuminen kannattaa

Perustutkinnon suorittamiseen meni noin vuosi. Työnkuvaan tuli mm. omia vastuukohteita ja Juha oli mukana myös päivystysringissä. Hän halusi kehittää osaamistaan vielä lisää ja jatkoi opintoja ammattitutkintoon, joka syventää kiinteistönhoidon teknistä osaamista. Kiinteistönhoitoalalla erityisesti automaatioasiat yleistyvät. ”Tietyt tehtävät pysyvät samoina – esimerkiksi traktoria ajetaan samalla lailla vuodesta toiseen, mutta automaatiotekniikka vaatii jatkuvaa kouluttautumista, jotta pysyy kärryillä”, Juha muistuttaa.

Kouluttautuminen kiinteistönhoitoalalla vaikuttaa myös palkkaan. Alan työehtosopimuksessa on määritetty, että tutkinnon suorittaminen on palkankorotuksen peruste. Myös työnantaja hyötyy koulutetusta henkilöstöstä esimerkiksi kohteiden tarjouskilpailuissa.

Ala tarjoaa myös etenemismahdollisuuksia. Esimerkiksi Juha on edennyt esimiestehtäviin palvelumestariksi kolmessa vuodessa. Nyt meneillään on erikoisammattitutkinto, joka tukee nykyistä esimiestyötä.

Juha Laine

Juha kertoo kiinteistönhoitajan työn vaativan tunnollista työotetta sekä kykyä hoitaa monta asiaa samaan aikaan, sillä puheluita ja pyyntöjä voi tulla useasta suunnasta. Työ vaatii myös hyvää organisointikykyä ja paineensietokykyä. Parasta työssä Juhan mielestä on kuitenkin tyytyväiset asiakkaat, sillä kiinteistönhoito on pitkälti asiakaspalvelua.

Teemme tiivistä yhteistyötä Lassila & Tikanojan kanssa ja tälläkin hetkellä moni heidän työntekijöistään kehittää osaamistaan oppisopimuksella. Oletko kiinnostunut oppisopimuksesta? Lue lisää.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointikoordinaattori. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On ilo työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa ja viestiä tätä ilosanomaa eteenpäin. Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • 23.10.2018 Yritystarinat

    Suomen Nosturikoulutus osaksi Turun Aikuiskoulutussäätiön toimintaa

    Suomen Nosturikoulutus Oy on vuonna 2011 perustettu nostoalan koulutusyritys, jonka toiminta siirtyy Turun Aikuiskoulutussäätiölle liiketoimintasiirtona 1.1.2019 alkaen. Ensi vuoden alusta alkaen voi opiskella kokonaan uuden ammatin, suorittaa tutkinnon olemassa olevan ammattitaidon tueksi tai laajentaa omaa osaamista seuraavien koulutusten avulla: • Ajoneuvonosturin kuljettajakoulutus • Torninosturin kuljettajakoulutus • Satamanosturin kuljettajakoulutus/lastinkäsittely • Kuormausnosturikoulutus • Nostotyönvalvoja. Koulutuksiin voivat hakeutua […]

  • 30.6.2020 Blogi

    Opiskele verkossa sähköasennusmestariksi

    Verkko-opinnot mahdollistavat opiskelun mistä tahansa, oman aikataulun mukaan Turun AKK:n sähköalalla aloitettiin keväällä 2020 pilottiprojekti, joka tarjosi mahdollisuuden opiskella verkko-opintoina sähköasennusmestariksi, eli sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinnon. Vastaavaa toteutusta ei ole ollut Suomessa tarjolla, joten projekti oli ainutlaatuinen. Verkko-opinnot mahdollistavat osallistumisen mistä päin Suomea tahansa ja koulutuksessa onkin nyt opiskelijoita Hangosta Inariin. Opetus, ohjaus ja arviointi […]

  • 22.12.2022 Ajankohtaista

    Remontointi kiinnostaa monia

    Huoneistoremontoija-koulutus on nopea ja tehokas alku kunnostus- ja remontointitehtäviin rakennusalalle. Vaikka koulutuksen nimi viittaa vahvasti remontointiin, koulutus antaa valmiudet toimia myös sisävalmistusvaiheen työtehtävissä uudisrakentamisen kohteissa. Edellisestä ryhmästämme työllistyi jokainen. Syyskuussa 2022 alkoi jälleen uusi ryhmä, jonka ikähaarukka on 25-50 vuotta ja taustat hyvinkin erilaisia. Useammalla on mielessä asuntoflippaus, eli huonokuntoisen kohteen ostaminen, kunnostaminen ja myyminen […]

  • 10.2.2022 Blogi

    Työelämän tyytyväisyys on ratkaisevan tärkeää ammatillisille oppilaitoksille

    Tämä kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Turun Sanomissa 10.2.2022   Ammatillisen koulutuksen rahoitus perustuu jo lähes kolmannekseltaan oppilaitoksen suorituksiin ja onnistumisiin. Perusrahoituksen lisäksi vuosittain jaettavaan rahoitukseen vaikuttavat oppilaitoksessa suoritetut tutkinnot ja tutkinnon osat sekä opiskelijoiden työllistyminen, jatko-opinnot ja opiskelija- ja työelämäpalaute. Nyt helmikuussa ammatillisten oppilaitosten työelämän sopimuskumppanit koulutus- ja oppisopimuksissa saavat ensimmäistä kertaa vastattavakseen valtakunnallisen […]

  • Varaosamyyjä etsii koneelta osia.

    2.9.2022 Blogi

    Moni vaihtaa alaa varaosamyyjäksi

    Turun AKK:n autopuolella käy kova kuhina. Automekaanikko- ja varaosamyyjäopiskelijat ovat työn touhussa saapuessani tekemään haastattelua. Varaosamyyjien opettaja Roni Pylkkänen tulee vastaan ja kertoo, että nyt on kiire! Halli on täynnä autoja ja uusille varaosille on tarvetta. Opiskelijat Kari ja Anni etsivätkin kuumeisesti varaosia ajoneuvoon, johon asiakas on aiemmin laittanut paljon rahaa kiinni, mutta haluaa nyt […]

  • 14.3.2022 Blogi

    Alanvaihdon kautta uuteen ammattiin

    Mika Saarinen joutui lopettamaan aiemman työnsä terveydellisten syiden vuoksi. Mika oli työskennellyt puhallinkasauksen parissa, johon kuului myös työmaakäyntejä, ostoja ja perehdyttämistä omalla osastolla. Aiemmalta koulutustaustaltaan Mika on asentaja/koneistaja. Työkykyvalmentajan avulla lähdettiin selvittämään tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksia. Pöydällä oli erilaisia vaihtoehtoja, mutta myyntityö kiinnosti Mikaa. Aiemmassa työssään hän oli päässyt osittain työskentelemään myyntitehtävien parissa, jotka tuntuivat hänestä omilta […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun