Opiskelijatarinat

Kiinteistönhoitaja on asiakaspalvelija

Heidi Jaarinen 9.4.2024

Jukka Välikangas, Vesa Lehto ja opiskelija Ville.

Villelle solmittiin kiinteistönhoitajan oppisopimus RTK Palveluihin, joka tarkoittaa sitä, että hän suorittaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon loppuun palkkatyön ohessa. Opinnot alkoivat syyskuussa 2023, työharjoitteluun lähdettiin joulukuussa ja sillä tiellä ollaan.

Forssasta Turkuun muuttanut Ville haki vaihtelua elämään. Hän oli pohtinut koulutusta, mutta ensisijainen tavoite oli työllistyä. Syksyllä 2023 Ville törmäsi Turun AKK:n opettaja Jukka Välikankaaseen eräässä koulutusinfossa. Välikangas oli kertomassa alkavasta kiinteistönhoitajan koulutuksesta. Ville vakuuttui ja haki koulutukseen.

Työnantaja arvostaa aktiivista asennetta

RTK Palvelujen palvelupäällikkö Vesa Lehto kertoo, että kun Ville tuli heille työharjoitteluun, hänellä oli asenne kohdallaan. Muut työntekijät antoivat Villestä pelkkää positiivista palautetta. Näin ollen Ville haluttiin pitää ja solmittiin oppisopimus. Lehto kertoo, että heillä on paljon oppisopimuksia ja oppilaitosyhteistyö on iso osa rekrytointia. Erityisesti Lehto kiittelee yhteistyötä opettajien kanssa.

”Opettajat ovat alansa kokeneita ammattilaisia ja heillä on selkeä näkemys mihin työpaikkaan opiskelija todennäköisesti soveltuu.”

Vesa Lehto, RTK Palvelut

Alan monipuolisuus on tullut Villelle positiivisena yllätyksenä. ”Mielessä oli käynyt se perus talkkari harjan varressa keräämässä roskia, mutta ala on paljon muutakin, mitä moni ei edes tiedä”, Ville kertoo. Välikangas komppaa ja kertoo, että tänä päivänä ihmiset haluavat työn, jossa on vaihtelua ja kiinteistönhoitoala on juuri sellainen, kahta samanlaista päivää ei ole.

”Kun opiskelijat tulevat takaisin ensimmäisestä harjoittelusta, he usein hämmästelevät, etteivät olisi uskoneet, kuinka paljon erilaisia työtehtäviä kiinteistönhoitajalle kuuluu.”

Jukka Välikangas, opettaja

Kiinteistönhoitaja osaa työskennellä sekä ulkona että sisällä

Yli 30 vuotta alalla ollut Lehto kertoo, että ala on mennyt hurjasti eteenpäin ja vaatimustaso on noussut. Tänä päivänä kiinteistönhoitajan on osattava paljon talotekniikkaa, koska niin moni asia pyörii digitaalisesti. Tekniikkaa ei tarvitse kuitenkaan pelätä tai pitää kynnyskysymyksenä alalla hakeutuessa, sillä apua on aina saatavilla, Lehto lupaa. Samalla hän muistuttaa, ettei kiinteistönhoitajan tarvitse itse osata kaikkea. Yksi tärkein asia ammatissa on se, että tietää kenelle soittaa ja keneltä pyytää apua.

RTK:lla on työkohteita laidasta laitaan, asuinrakennuksista, kauppakeskuksiin ja Turun Linnaan. Kohteet jaetaan kiinteistönhoitajille usein osaamistason mukaan. Työskentely erityiskohteissa, kuten Turun Linnassa, vaatii laaja-alaista osaamista. Asiakaspalvelu on iso osa kiinteistönhoitajan ammattia, mutta joissain kohteissa palveluhenkisyys korostuu erityisesti ja sen on oltava silloin kohdillaan, Lehto muistuttaa ja jatkaa, että tekniset asiat voi oppia, mutta asiakaspalveluasenne on oltava valmiina.

Kiinteistönhoitajan työaika on usein klo 7-15. Toki joissain kohteissa, kuten esimerkiksi kauppakeskuksissa, työtä tehdään kahdessa vuorossa aamusta iltaan. Lehto kertoo, että RTK:ssa kaikki kiineistönhoitajat myös päivystävät vuorollaan viikon kerrallaan. ”Silloin ollaan puhelimen ääressä ja valmiina lähtöön 24 tuntia vuorokaudessa”.

Nopeasti kentälle oikeisiin töihin

Ville kertoo saaneensa hyvät valmiudet lähteä työssäoppimaan, vaikka ehti olla koulussa vajaat pari kuukautta ennen kuin lähti RTK Palveluihin. ”Aika koulussa ennen työssäoppimista on lyhyt. Jos ajattelee, että uusi kaveri tulee alalle ilman päivääkään kiinteistöalan kokemusta, niin ei siinä ajassa opeteta kaikkea kiinteistönhoidosta, eikä ole tarkoituskaan. Parhaiten sitä oppii, kun pääsee kentälle tekemään töitä käytännössä”, Välikangas summaa.

Villen kaltaiset onnistumiset, joissa päiväkoulutus vaihdetaan työssäoppimisen jälkeen oppisopimukseksi on Turun AKK:ssa arkipäivää kaikilla aloilla. Hyvistä tekijöistä halutaan pitää kiinni, joten työssäoppiminen on hyvä väylä vakuuttaa työnantaja. Koulutuksen voi vaihtaa oppisopimukseksi missä vaiheessa tahansa ja sopimus tehdään kätevästi Turun AKK:n omassa oppisopimustoimistossa.


RTK:n palvelupäällikkö Vesa Lehto (vas.), opettaja Jukka Välikangas keskellä ja opiskelija Ville (oik.).

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 9.2.2022 Opiskelijatarinat

  Unelmat todeksi huolella suunnitellen ja askel askeleelta edeten

  Turun AKK:ssa on syksystä 2021 lähtien ollut mahdollista osana uraohjausta perehtyä lähemmin myös yrittäjyyden ja yritystoiminnan maailmaan. Erityisessä Yrittäjyyspajassa opiskelija pohtii omia valmiuksiaan toimia yrittäjämäisesti sekä hankkii lisätietoa tämän päivän yrittäjyyden monista eri muodoista.   Yrittäjyyspaja on osa Turun AKK:n ja Gradian yhteistä ”Mestaripolkua rakentamassa” -ESR-hanketta. Hankkeessa korostuu mm. uraohjaus ja jatkuvan oppimisen idea – […]

 • 9.3.2022 Blogi

  Alanvaihto kiinteistönhoitajaksi kiehtoo useita

  Mikä yhdistää entistä metsuria, baarimikkoa, rakennustyöntekijöitä, varastonhoitajaa, puutarha-alan työntekijää, it-henkilöä ja kotiäitiä? Vastaus: halu kehittyä kiinteistöpalvelualan ammattilaisiksi. Haastattelin parhaillaan käynnissä olevaa opiskelijaryhmää, jossa ensimmäistä ammattiaan opiskelevaa kotiäitiä lukuunottamatta jokainen on alanvaihtaja. Ryhmässä on selkeästi todella hyvä henki: huumori kukkii ja nauru raikaa. Miksi juuri kiinteistöpalveluala? Useammalla opiskelijalla oli aiempaa kokemusta kiinteistönhoidon tai vastaavista tehtävistä, joten […]

 • 29.5.2020 Blogi

  Onnea ammattiin valmistuneille

  Olemme eläneet erilaista oppilaitosarkea maaliskuun 18. päivästä lähtien. Molemmat toimipaikkamme hiljenivät kuin veitsellä leikaten ja opiskelijat siirtyivät etätöihin. Sama koski henkilökuntaa. Työpisteet siirtyivät koteihin ja alkoi uudenlaisen arjen opettelu. Kauan tapetilla olleesta digiloikasta tuli todellisuutta kertaheitolla ja sen joutui ottamaan jokainen. Siitä huolimatta näiden etäopetuksessa kuluneen 10 viikon aikana koulutuksia on jatkettu, päätetty ja myös aloitettu […]

 • 4.10.2021 Opiskelijatarinat

  Heidi työllistyi oppisopimukseen kolmessa päivässä

  Kun yläaste läheni loppuaan, oli minulle hyvin selvää, että haen lähihoitajaksi. Olin saanut kimmokkeen alalle, sillä muutaman vuoden minua vanhempi siskoni oli alalla ja näin innostuin alasta.  Valmistumisen jälkeen työllistyin heti kehitysvammaisten asumisyksikköön. Työ kehitysvammaisten kanssa tuntui heti omalta jutulta. Työkaverit ja asiakkaat olivat mahtavia ja töihin oli aina mukava mennä. Työ oli kolmivuorotyötä, joka sopi […]

 • 13.6.2022 Opiskelijatarinat

  Nopeasti töihin

  Kiinteistönhoitajaopiskelijat Jonna, Henri ja Lauri eivät olisi ikinä uskoneet, kuinka äkkiä he työllistyivät oppisopimuksen kautta. Yleensä ajatellaan, että suoritetaan opinnot loppuun ja vasta sitten, kun on todistus kädessä, alkaa työnhaku. Näin ei kuitenkaan nykypäivänä enää ole. ”Jokaisen opiskelijan opintopolku on yksilöllinen ja parhaat tekijät työllistyvät usein jo ensimmäisen harjoittelun jälkeen eli noin kolmessa kuukaudessa koulutuksen […]

 • 10.1.2023 Opiskelijatarinat

  Koulutus vaikuttaa palkkaan

  Juha etsi uutta työpaikkaa vuonna 2019 ja ajautui kiinteistönhoitoalalle. Hän on kehittänyt osaamistaan Turun AKK:ssa työn ohessa ja työskentelee nyt esimiestehtävissä vastaten omista asiakkuuksista ja noin 20 alaisesta. Juha Laine valmistui 2000-luvun alkupuolella tietokoneasentajaksi ja työskentelikin tietoliikenneverkkojen parissa yli 12 vuotta. Sittemmin työ vaihtui av-kaapelointiin Suomessa ja ulkomailla. Reissutyö ei kuitenkaan soveltunut silloiseen elämäntilanteeseen ja […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun