Skip to main content

Turun AKK:ssa opiskelee tällä hetkellä 51 ukrainalaista. Elokuussa alkanut suomen kielen kurssi päättyi juuri ja siitä suurin osa jatkaa opintoja tutkintoon valmentavassa koulutuksessa Tuvassa. Tärkeä tuki opiskelijoille on koulunkäynninohjaaja Valeriia Buchkovska, joka tuli itse opiskelemaan Suomeen Ukrainasta 2,5 vuotta sitten ja työllistyi Turun AKK:hon oppisopimukselle nopeasti kriisin myötä.

Turun AKK:ssa opiskelevat Alla, Julia ja Nadja tulivat Suomeen keväällä 2022 ja ovat kotiutuneet hyvin tilanteesta huolimatta. He näkevät tulevaisuuden Suomessa valoisana. Naiset toteavat yhdessä, että mikäli haluaa hyvän elämän ja tulevaisuuden Suomessa, on erittäin tärkeää oppia suomen kieltä ja opiskella ammatti. Heille tuli suurena yllätyksenä se, että Suomessa voi opiskella ilmaiseksi, sillä Ukrainassa opiskelu on aina maksullista.

Alla muutti Suomeen maaliskuussa ekaluokkalaisen poikansa kanssa. Allan veli asui jo Suomessa, joka helpotti tuloa. Kotimaassa hänellä oli oma vaatekauppa. Nyt hän haluaa aloittaa uuden elämän Suomessa omien sanojensa mukaan puhtaalta pöydältä ja kouluttautua koulunkäynnin ohjaajaksi. Allan poika aloitti ekaluokan täällä ja koulussa apuna on ollut ukrainankielinen avustaja.

Julian mies on työskennellyt Suomessa telakalla jo neljä vuotta, joten tänne muuttaminen oli luontevaa. Julia kertoo, että ilmapiiri Suomessa on ollut hyvä ja tuntunut kotoisalta. Julian ja hänen puolisonsa pieni poika on iloinen suomalaisessa päiväkodissa. Vaikka päiväkodissa ei ole ukrainankielistä hoitajaa, kävi heillä hyvä tuuri, sillä samassa ryhmässä on lapsi, joka puhuu sekä suomea että ukrainaa ja toimii hoitajien tulkkina. Julia toimi kotimaassa kauneudenhoitoalan yrittäjänä ja haluaisi jatkaa alalla myös Suomessa, sillä kokee, että hänellä olisi paljon annettavaa suomalaisille.

Kirjanpitäjänä kotimaassaan toiminut Nadja asui perheineen aluksi suomalaisessa perheessä. Sittemmin perhe sai vuokrattua oman asunnon. Isäntäperhe on avuksi edelleen ja Nadja on kiitollinen saamastaan avusta. Hänen suunnitelmissa on vaihtaa alaa kokiksi tai opettajaksi. Nadja on myös hakenut töitä ravintola-alalta. Turun AKK:n koulunkäynninohjaaja Valeriia on ollut avuksi työnhaussa.

Naiset ovat silminnähden kiitollisia Valeriialle hänen avustaan, joka ei rajoitu vain kouluasioihin. Valeriia kertoi mm. soittaneensa Allan pojan kouluun ja selvittäneensä asioita. Hän on myös auttanut Juliaa, joka haluaisi muuttaa uuteen asuntoon. Valeriian apua on korvaamatonta ja hän tietää miltä tuntuu muuttaa uuteen maahan, koska on itse kokenut saman jonkin aikaa sitten. Isoin haaste on oppia suomen kieltä. Naiset kertovat, että suomen kielen opiskelu on ollut haastavaa, mutta he ymmärtävät sen tärkeyden. ”Ei stressiä”, lausahtaa Julia iloisesti.

Koulutuspäällikkö Terhi Rummukainen kertoo, että ”tutkintoon valmentavaan koulutukseen on ollut niin paljon tulijoita, että ukrainalaisille perustettiin oma ryhmä jo elokuussa 2022. Seuraavan ryhmän oli tarkoitus alkaa marraskuussa, mutta koska tarve on niin suuri, halusimme aikaistaan sen alkavaksi jo lokakuussa. Suunnitteilla on myös uusi ryhmä tammikuuksi 2023”.

Lisätietoja antaa:
Terhi Rummukainen, koulutuspäällikkö, p.0400 156 601, terhi.rummukainen@turunakk.fi
Valeriia Buchkovska, koulunkäynninohjaaja, p.040 153 4701, valeriia.buchkovska@turunakk.fi

ukrainalaisia opiskelijoita

Valeriiasta (vas.) on ollut suuri apu Nadjalle, Julialle ja Allalle.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointikoordinaattori. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On ilo työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa ja viestiä tätä ilosanomaa eteenpäin. Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.