Opiskelijatarinat

Kun kaikki loksahtaa kohdalleen…

Taru Lehtonen 9.12.2019

Kymmeniä hakemuksia ja joka kerta sama vastaus: ”Valitettavasti valintamme ei tällä kertaa osunut sinuun.” Pahimmillaan ei edes vastausta. Viidenkymmenen ikävuoden paremmalle puolelle siirtynyt Eija Mäkelä alkoi olla epätoivoinen.

Terveydenhuoltoalalla parikymmentä vuotta työskennellyt aikuinen nainen oli harkinnut alan vaihtoa ja hakenutkin kahdesti pintakäsittelyalan perustutkintoon päästen molemmilla kerroilla haastatteluun asti. Kummankin kerran jälkeen Eija oli kuitenkin saanut työnantajaltaan uuden määräaikaisen sopimuksen ja jäänyt töihin – jälleen kerran.

Kunnes tuli se kolmas kerta, joka sanoi toden. Jo kahdella ensimmäisellä kerralla Eijaa haastatellut, kokenut pintakäsittelyalan opettajamme Maija Alander oli tyytyväinen, että tällä kertaa nainen jätti entisen ammattinsa taakseen ja lähti mukaan perustutkintoon valmistavaan koulutukseen. Eikä turhaan lähtenytkään! Maijan mittavan opettajauran aikana Eija oli se opiskelija, joka sai kaikista tehtävistä kaikilla osa-alueilla täydet pisteet. Alan vaihto oli siis kannattava, koska taipumusta ja lahjakuuttakin löytyy.

Kuvauspäivänä vierailemme Eijan työmaalla peruskorjattavassa kerrostaloasunnossa. Kylpyhuoneen uusi harmaa laattarivistö on joka suuntaan suorassa ja Maija ihailee opiskelijansa käden jälkeä. Tekijä itse seisoo rauhallisena taidonnäytteensä edessä.

”Olemme mieheni kanssa rakentaneet kaksi omakotitaloa itsellemme ja tänä vuonna tyttären perheelle sekä remontoineet poikamme kotia. Erilaiset työkalut siis pysyvät kädessäni, mutta maalisuti on se lemppari! Ylipäätään tykkään nähdä kätteni jäljen”, Eija kertoo.

Maija oli luonnollisesti opiskelijansa edesottamuksista onnellinen, sillä motivaatiota ja työhaluja riittää. Naismaalareilla on tälläkin hetkellä muutenkin kysyntää työmarkkinoilla, mikä on hyvä asia. Eijakin palkattiin suoraan töihin jo ennen valmistumista, mikä myös lämmittää opettajan sydäntä. On tärkeää tietää, että opiskelu ei ollut turhaa.

”Vanhan taakse jättäminen ja syvään päähän hyppääminen olivat pelottavia asioita, mutta en todellakaan kadu päätöstäni”, Eija sanoo ja jatkaa tauon jälkeen seinien laatoitusta.

Taru Lehtonen

Olen Turun AKK:n markkinointisuunnittelija. Olen onnellisimmillani, kun saan multitaskata ja loihtia visuaalisia ratkaisuja työkäyttöön sekä kirjoittaa. Vapaa-ajalla minut löytää varmimmin lenkiltä koirani kanssa, mutta kulutan vapaa-aikaani myös virkaten, kutoen ja musiikkia sekä äänikirjoja kuunnellen. Uusin kiinnostuksen kohde on retkeily ja vaeltaminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • 5.1.2024 Blogi

    Puhtauspalveluala tarjoaa myös asiantuntijatehtäviä

    Branimir Petkov on entinen opiskelijamme, joka puhtauspalvelualan löydettyään opiskeli ensin laitoshuoltajan ammattitutkinnon ja sen päälle siivoustyönohjaajan ja siivousteknikon erikoisammattitutkinnot. Siirryttyään Turusta työn perässä pääkaupunkiseudulle on halu kehittää omaa osaamista entisestään kasvanut. Niinpä päätimme päivittää Branimirin kuulumiset aiemman blogin jatkeeksi. On kulunut yli kuusi vuotta siitä, kun haastattelin Branimiria (Petkov) edellisen kerran. Vaikka haastattelu nyt hoidetaankin […]

  • Huoneistoremontoijien harjoituskoppeja

    12.9.2023 Opiskelijatarinat

    Hyvä tietää mitä seinän takana on

    ”Mittaa kahdesti ja sahaa kerran”, on opettaja Jari Välimäen ohje koulutuksen alkuvaiheessa, joka on jäänyt opiskelijoille hyvin mieleen. Sini 23, Mia, 49 ja Hannu, 27 ovat kaikki alanvaihtajia ja opiskelevat nyt huoneistoremontoijiksi. Huoneistoremontointi vaatii mm. tarkkuutta, mutta entä jos ei ole mitään kokemusta rakennushommista? ”Ei se haittaa, ei tarvitse osata mitään etukäteen. Kaikki opetetaan perusteellisesti”, […]

  • 31.3.2023 Opiskelijatarinat

    Koulutuksella unelmatyöhön

    Lotta valmistui teknisen suunnittelun assistentiksi maaliskuussa 2023 ja työllistyi Kaarinan kaupungin kaavoituspuolelle. ”Tämä koulutus oli juuri sitä mitä tarvitsin”, toteaa Lotta tyytyväisenä ja syystä, sillä koulutuksen tuoma osaaminen avasi hänelle oven kauan haaveiltuun paikkaan maankäytön pariin. Useamman vuoden ympäristökasvatuksen parissa työskennellyt Lotta oli suuntautunut jo AMK-opinnoissaan maankäyttöön sekä vesi- ja katuinfraan. Työ maankäytön parissa oli […]

  • 15.3.2021 Podcast

    PUHETTA AIKUISTEN OPPIMISESTA -PODCASTIN ESITTELY

    Puhetta aikuisten oppimisessa podcastissa Turun AKK:n markkinointikoordinaattori Heidi Jaarinen ja opinto-ohjaaja Mia Ranne keskustelevat aikuisten oppimiseen liittyvistä asioista, joita tulee esille esimerkiksi opiskelua pohdittaessa tai opiskelujen aikana. Jaksoissa on mielenkiintoisia asiantuntijavieraita ja case-esimerkkejä oikeasta elämästä. Tervetuloa mukaan! Seuraa somessa: #puhettaaikuistenoppimisesta Tekstivastine (pdf)

  • 4.1.2019 Blogi

    Suomen kieltä eri ammattialoille -koulutuksia tarjolla keväällä

    Järjestämme alkuvuodesta suomen kielen koulutuksia useille eri aloille. Tervetuloa kuulemaan koulutuksista lisää maksuttomaan infotilaisuuteemme Artukaisten toimipaikassa keskiviikkona 16.1. klo 9-11. Tilaisuus on tarkoitettu maahanmuuttajataustaisille henkilöille. Paikalla on opettajia sekä opinto-ohjaaja. Tarjolla olevat koulutukset Suomen kieltä… … siivousalalle … puhtaus- ja kiinteistöalalle … rakennusalalle … LVI-alalle … ravintola-alalle … hyvinvointialalle … metallialalle. Tervetuloa!

  • Turvallisuusalan opettaja Juhani Laulajainen

    15.6.2023 Yritystarinat

    Turvallisuusala työllistää

    Mitä turvallisuusalalle kuuluu nyt, opettaja Juhani Laulajainen? Turvallisuusalaa riepotelleet tapahtumat eivät ole laskeneet alan suosiota Turun AKK:ssa, päinvastoin. Opiskelijoita on jopa enemmän kuin vuosi sitten. Olemme luotettava ja hyvämaineinen kouluttaja, mistä kertoo myös tiivis yhteistyö alueen yritysten kanssa. Vaihtuvuus alalla on valitettavan suurta, joka on työnantajan näkökulmasta harmi, mutta kouluttajan kannalta luonnollisesti hyvä asia, koska […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun