Opiskelijatarinat

Johtamisasema on myös itsetutkiskelun paikka

Taru Lehtonen 7.10.2021

Jessica Kähäri (artikkelikuvassa vas.) halusi kehittää omia esihenkilötaitojaan, sillä esihenkilöllä on merkittävä vaikutus siihen, kuinka työntekijä viihtyy ja jaksaa työssään. Lähiesimestyön ammattitutkintokoulutus tarjosi hyvän tavan yhdistää opinnot ja työ. Koulutuksesta hän kuuli omalta esihenkilöltään, sillä suuri osa Piilosetin (Finnsusp) henkilöstöstä on jo aiemmin suorittanut vastaavanlaisen koulutukseen.

Tämän jälkeen Jessica tutki vaihtoehtoja, keskusteli jo kouluttautuneiden kanssa ja teki päätöksen tulla opiskelemaan Turun AKK:hon. Työpaikkaohjaajaksi valikoitui oma esihenkilö Heidi Hirviniemi, jolla ei kuitenkaan ollut aiempaa kokemusta ohjaajana toimimisesta.

Ohjaaminen ei ollut mitenkään erityisen työlästä, sillä Jessica oli erittäin oma-aloitteinen ja muistutti myös minua lähestyvistä arvioinneista ja palautteenannoista”, Heidi kehuu työkaveriaan.

Ohjaajan rooli ja tehtävät käytiin läpi aloituspalaverissa opiskelijan, kouluttajan ja ohjaajan kesken. Muuten ohjauksen tuki tuli kirjallisin ohjein kouluttajan nettilomakkeiden kautta, mutta tämä oli mielestäni riittävää. Olisin kysynyt lisäneuvoja, mikäli olisin niitä tarvinnut”, Heidi tiivistää ohjaajan roolinsa briiffausta prosessin aikana.

Yhteistyö ohjaamisen parissa oli molempien mielestä helppoa ja mukavaa.

Opiskelujen aikana Heidi perehdytti minut asioihin, joihin kaipasinkin lisäohjeistusta, esimerkiksi YT-neuvottelukäytäntöihin ja -lakiin. Suurimman osan näyttöraporttien laadinnasta hoidin vapaa-ajalla. Näyttökokonaisuudet oli helppo koota ja näytöt sai hyvin sisällytettyä työhön. Näyttökokonaisuuksien suorituksen yhteydessä huomasi, että myös rutiininomaisia työtehtäviä tuli pohdittua hieman laajemmin ja uusilla näkökulmilla”, Jessica muistelee opintojaan.

Aiemmalta koulutukseltaan Jessica on bio- ja elintarviketekniikan insinööri, minkä jälkeen hän on vielä suorittanut Turun yliopistossa elintarvikekehityksen maisterin tutkinnon. Tässä koulutuksessa hän kuitenkin pysähtyi arvioimaan omaa toimintaansa tiimin vetäjänä ja ihmisenä.

Koulutuksen aikana tuli mietittyä omia hyviä ja huonoja puolia sekä työtapoja ja pysähdyin miettimään, miten ne mahdollisesti vaikuttavat tiimin toimintaan. Lisäksi koulutuksesta sai hyvää vertaistukea, miten muualla toimitaan, millaisia asioita esihenkilöt voivat joutua kohtamaan sekä vinkkejä asioiden käsittelyyn”, Jessica kertoo.

Mitä tulee palautteeseen henkilöstöltä niin olen saanut vinkkejä kehittämiskohteistani, joita olen koettenut työstää koulutuksen aikana ja edelleen sen jälkeen. Kivaa on ollut kuulla, että joissakin asioissa olen kehittynyt, mutta tiedostan myös itse, että kehitettävää vielä on. Omalta tiimiltä tulleet kiitokset avoimesta viestinnästä, tuesta sekä haasteellisten asioiden hoidosta tietysti tuntuvat mukavilta.”

Miten on, oliko koulutus sitä mitä Jessica lähti opinnoilta hakemaan?

”Voin hyvin suositella koulutusta muille, jotka haluavat kehittyä esihenkilönä ja saada tukea omaan toimintaansa. Koulutus vastasi suurelta osin odotuksia. Korona luonnollisesti rajoitti verkostoitumista ja keskustelua ryhmän muiden opiskelijoiden kanssa”, Jessica pahoittelee.

”Oppilaitoksesta sain sen tuen mitä tarvitsin. Osallistuin muutamaan ohjaavan opettajan pitämään keskustelutilaisuuteen, jossa sai selkeyttä, miten opintojen loppuunsaattaminen tulee hoitaa. Työpaikkaohjaajan/oman esihenkilön kanssa oli helppo sopia mm. koulupäiviin osallistumisesta ja ne saatiin aina järjestymään. Lisäksi kaikista haasteista pystyi keskustelemaan ja hän oli aina valmiina antamaan lisäselvityksiä asioihin, jos niihin oli tarvetta”, Jessica sanoo.

Mitä tulee Jessican ja Heidin työnantajaan Piilosetiin, niin siellä suhtaudutaan myönteisesti henkilöstön kouluttautumiseen sekä kouluttamiseen.

”Koemme, että kouluttautunut henkilöstö pysyy motivoituneena ja sitoutuu työtehtäviinsä paremmin. Lisäksi uusimman tiedon omaava henkilöstö pystyy kehittämään yrityksen toimintaa paremmaksi. Me olemme aina avoimia kehitysehdotuksille!”, molemmat kertovat hymyillen.

Taru Lehtonen

Olen Turun AKK:n markkinointisuunnittelija. Olen onnellisimmillani, kun saan multitaskata ja loihtia visuaalisia ratkaisuja työkäyttöön sekä kirjoittaa. Vapaa-ajalla minut löytää varmimmin lenkiltä koirani kanssa, mutta kulutan vapaa-aikaani myös virkaten, kutoen ja musiikkia sekä äänikirjoja kuunnellen. Uusin kiinnostuksen kohde on retkeily ja vaeltaminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.2.2023 Ajankohtaista

  Ohjaajaksi eri ikäisille

  Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteet uudistuivat 1.1.2023 ja sen myötä tutkinnossa on enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus, joka edellytti harjoittelua koululaisten iltapäivätoiminnassa. Uudistuksen jälkeen on mahdollista valita, tekeekö tutkinnon lasten ja nuorten vai aikuisten parissa. Näin ollen tutkinto vastaa paremmin […]

 • 14.4.2020 Blogi

  Erityistä tukea maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille

  Turun AKK haluaa panostaa maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kotoutumiseen, opiskelun sujuvuuteen ja työelämään siirtymiseen. Siksi olemme palkanneet maahanmuuttajataustaisia ohjaajia, jotka auttavat opiskelijoitamme lähestulkoon kaikessa mitä elämä ja opiskelu eteen tuovat. Meillä työskentelee kaksi maahanmuuttajien opintoneuvojaa sekä yksi koulunkäynninavustaja. Tukea on mahdollista saada suomen kielen lisäksi arabiaksi, dariksi, englanniksi, hollanniksi, kurdiksi, persiaksi ja saksaksi. Uusien opintojen aloittaminen on […]

 • 22.9.2022 Uutiset

  SOTE-opiskelijat työllistyvät nopeasti

  Artukaisissa järjestettiin SOTE-alan työelämämessut 15.9.2022. Messuilla opiskelijat saivat kuulla monipuolisesti alan eri vaihtoehdoista ja heillä oli myös mahdollisuus löytää itselleen sopiva työharjoittelupaikka. Monella on haave suorittaa opintoja oppisopimuksella ja messut tarjoavatkin hyvän mahdollisuuden myös oppisopimuspaikan kartoittamiseen. Opettaja Elina Mäenpää kertoo, että alan yritykset ovat olleet aktiivisesti yhteydessä, koska työvoima tarve on niin kova. ”Halusimme olla tasapuolisesti tukemassa työnantajien […]

 • 22.12.2022 Ajankohtaista

  Remontointi kiinnostaa monia

  Huoneistoremontoija-koulutus on nopea ja tehokas alku kunnostus- ja remontointitehtäviin rakennusalalle. Vaikka koulutuksen nimi viittaa vahvasti remontointiin, koulutus antaa valmiudet toimia myös sisävalmistusvaiheen työtehtävissä uudisrakentamisen kohteissa. Edellisestä ryhmästämme työllistyi jokainen. Syyskuussa 2022 alkoi jälleen uusi ryhmä, jonka ikähaarukka on 25-50 vuotta ja taustat hyvinkin erilaisia. Useammalla on mielessä asuntoflippaus, eli huonokuntoisen kohteen ostaminen, kunnostaminen ja myyminen […]

 • 4.10.2021 Opiskelijatarinat

  Heidi työllistyi oppisopimukseen kolmessa päivässä

  Kun yläaste läheni loppuaan, oli minulle hyvin selvää, että haen lähihoitajaksi. Olin saanut kimmokkeen alalle, sillä muutaman vuoden minua vanhempi siskoni oli alalla ja näin innostuin alasta.  Valmistumisen jälkeen työllistyin heti kehitysvammaisten asumisyksikköön. Työ kehitysvammaisten kanssa tuntui heti omalta jutulta. Työkaverit ja asiakkaat olivat mahtavia ja töihin oli aina mukava mennä. Työ oli kolmivuorotyötä, joka sopi […]

 • 13.6.2022 Opiskelijatarinat

  Nopeasti töihin

  ...tyytyväisiä he ovat oppisopimusmahdollisuudesta, josta he saavat opiskelun ajalta myös palkkaa. Tiesitkö? Turun AKK:ssa on oma oppisopimustoimisto, jonka kautta oppisopimuksen solmiminen on helppoa ja vaivatonta. Voit opiskella kaikkia Turun AKK:n...

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun