Yritystarinat

Ammatillisia osaajia tarvitaan aina

Osku Laukkanen 1.7.2024

Neljän kuvan kollaasi, jossa ensimmäisessä hitsaaja, toisessa lähihoitaja, kolmannessa laitoshuoltaja ja neljännessä rakennusalan opiskelija.

Yhteiskuntamme ei pyöri ilman ammattilaisia. Kuvittelepa elämää ilman sähkötöiden, rakennusalan tai hoitoalan ammattilaisia. No eihän siitä mitään tulisi!

Saman on todennut myös opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen yhteinen ennakointitietoa tutkiva osaamisen ennakointifoorumi. Ammatillisten osaajien, eli ammatillisten tutkintojen suorittaneiden, tarve on suurempi kuin ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-osaajien.

Putkimiesten, lähihoitajien tai koneistajien kouluttaminen on ammatillisen oppilaitosten lakisääteistä työtä ja jokapäiväistä arkea. Viime vuonna ammatilliseen koulutukseen osallistui Suomessa lähes 350 000 opiskelijaa, joista peräti 63 % oli aikuisia.

Ennusteiden mukaan tämäkään ei vielä riitä. Niin valitettavaa kuin se onkin, syntyvyys laskee ja nuorten määrä romahtaa. Ammatilliseksi osaajaksi kouluttautuvia ei riitä enää omasta takaa. No, eihän tämä mikään uusi uutinen ole. Työllisten määrä kasvaa Suomessa jo nyt lähes kokonaan maahanmuuttaneiden avulla.

Jatkuvan oppimisen palveluihin osallistuminen on äärimmäisen tärkeää yhteiskunnan ja koko huoltovarmuuden kannalta. Ammatillisten oppilaitosten tarjonnassa on perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, jotka ovat suunniteltu OPH:n johdolla vastaamaan suoraan työelämän tarpeisiin.

Koko tutkinnon suorittamisen ohella on myös mahdollista kehittää omaa osaamistaan tutkinnon osittain, parhaassa tapauksessa eri tutkintojen osia yhdistelemällä. Tämän tarjontarepertuaarin uudistaminen on jatkuvaa innovointia myös meillä Turun AKK:ssa.

Uusia osaajia tarvitaan siis jatkuvasti. Varsinkin sosiaali- ja terveysalalla on suorastaan huutava pula osaajista jo nyt, ja sen odotetaan vielä syvenevän tulevaisuudessa. Juuri käynnistyneen sosiaali- ja terveysministeriön Hyvän työn -ohjelman tilaisuudessa lyötiin madonlukuja pöytään. Lähihoitajapula on täyttä totta: vuonna 2030, eli jo kuuden vuoden kuluttua, ennakoidaan meillä olevan yli 45 000 lähihoitajan vaje. Nyt jos koskaan kannattaa siis aloittaa opinnot sotealalla.

Rohkeasti uudelle uralle

Aikuiskoulutustuen päättymisen jälkeen on odotettavissa jotain uutta alanvaihtajille ja uudelle uralle tähtääville. Sitä odotellessa on hyvä muistuttaa, että oppisopimus on oiva vaihtoehto moneen tilanteeseen. Sen avulla voi esimerkiksi hankkia jo työssä oleville lisäosaamista hyvinkin ketterästi. Kimmoke tähän voi syntyä yhtä hyvin niin työnantajan kuin työntekijänkin aloitteesta. 

Myös alanvaihto on oppisopimuksella mahdollista. Turun AKK:n oma oppisopimustoimisto tekee tällaisia rekrytoivia sopimuksia tiuhaan tahtiin. Alanvaihtajan on toki ensin löydettävä itselleen uusi työpaikka, joka innostuu hakijasta ja oppisopimusmahdollisuudesta. Mutta kuten todettu, nyt on osaajien ja hyvien tyyppien markkinat.

Alanvaihto on suurelta osin aina hyvin henkilökohtainen valinta. Sitä vauhdittavat monta kertaa muutokset elämäntilanteessa, omat haaveet ja joskus myös työttömyys. Mutta, olipa tilanne mikä tahansa, jos uuden oppiminen innostaa, ota rohkeasti yhteyttä ammatillisiin oppilaitoksiin. Sieltä löydät uuttaa suuntaa.

Aikuisena opiskelemaan ryhtyvän ei kannata jännittää opintoja. Tämän päivän ammatillinen koulutus ja opiskelu perustuvat henkilökohtaistamiseen ja aiemman osaamisen tunnustamiseen. Osaava henkilöstömme kartoittaa yhdessä jokaisen opiskelijan kanssa hänen lähtökohtiinsa sopivat opinto- ja urapolut sekä keinot niiden saavuttamiseksi. Ja onhan se niinkin, että opiskelemaan oppiminenkin on oppimista, osaaminen kasvaa tässäkin ajan kanssa. Aloittaminen on usein se vaikein rasti.

Ammatillista etumatkaa kannatta hankkia – on tilanne mikä tahansa. Työssä oleva, lomautettu tai työtön, kannustan sinua rohkeasti vaan etsimään ja löytämään uusia mahdollisuuksia. Pystyt ja osaat varmasti.


Kuvassa kaksi henkilöä ohjaustilanteessa. Vasemmalla sinipaitainen mieshenkilö. Oikealla opinto-ohjaaja Hannele Haapoja, joka on juuri kertomassa toiselle henkilölle asioita.

Osku Laukkanen

Minulla on kohta kolmenkymmenen vuoden kokemus Turun AKK:ssa. Vastaan pedagogisena rehtorina oppimisen ja opettamisen kokonaisuuden johtamisesta. Saan tehdä töitä innostaen, tukien ja innovoiden aktiivisen henkilöstömme kanssa. Onnistumiset rakentuvat ihmisten väliseen luottamukseen, tehokkuuteen, osaamiseen ja strategiseen laatutyöhön. Toinen ammatillinen osaamiseni liittyy journalismiin, olen tehnyt toimittajan töitä vuodesta 1985 lähtien, pääosin Ylen urheilutoimituksessa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.2.2023 Ajankohtaista

  Ohjaajaksi eri ikäisille

  Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteiden uudistuttua vuoden 2023 alusta on tutkinnossa enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus, joka edellytti harjoittelua koululaisten iltapäivätoiminnassa. Uudistuksen jälkeen on mahdollista valita, tekeekö tutkinnon lasten ja nuorten vai aikuisten parissa. Nyt tutkinto vastaa paremmin työelämän vaatimuksia […]

 • Rakennusalan perustutkinto-opiskelijat harjoittelemassa perustutustöitä.

  12.6.2024 Opiskelijatarinat

  Rakennusalan koulutus kannattaa juuri nyt

  Betoniauto on juuri lähtenyt työmaalta, jossa rakennusalan perustutkinto-opiskelijat ovat tekemässä perustustyöharjoitusta, joka tulee myöhemmin runkovaiheen töihin harjoitusalustaksi. Ensin on valettu antura, jonka päälle on rakennettu sokkeli raudoituksineen. ”Tämä vastaa työmaaolosuhteita ja on tehty, kuten talon perusta olisi tehty”, kertoo rakennusalan opettaja Markku Hämäläinen. Moldovasta 12 vuotta sitten Suomeen tullut Victor on tehnyt rakennustöitä aiemminkin, mutta […]

 • 25.2.2021 Opiskelijatarinat

  Puhdistuspalveluala vaatii tietotaitoa ja tarkkuutta

  Turun AKK:n entinen opiskelija Ilona Trifonova työllistyi harjoittelun kautta vakituiseksi laitoshuoltajaksi TYKS:iin Aiemmin kirjanpitäjänä kotimaassaan Uzbekistanissa työskennellyt Ilona halusi opiskella uuden ammatin, jotta työllistyisi Suomessa. Ilonan ystävä oli aiemmin opiskellut puhdistuspalvelualaa Turun AKK:ssa ja suositteli koulutusta Ilonalle – hänen kotinsa kun on aina puhdas ja järjestyksessä. Ilona aloitti puhtausalan opinnot ja yllättyi, kuinka paljon alalla […]

 • 18.1.2018 Blogi

  Amisreformi alkoi – hyvät asiat pysyy ja paranoo

  ’-En aio kertoa teille, mitkä ovat tulevaisuuden ammatteja tai töitä, koska en tiedä, mitä ne ovat”. Näillä sanoilla tähtitieteilijä, emeritusprofessori Esko Valtaoja aloitti puheenvuoronsa marraskuussa Turussa valtakunnallisessa Opetusministeriön seminaarissa. Puheen aiheena oli tulevaisuuden ammatit ja työt. Valtaojan mukaan ne ammatit, joihin nyt päiväkodissa olevat lapset valmistuvat, eivät ole vielä olemassa. Totta, maailma muuttuu – mutta […]

 • Kuvassa valokuvakollaasi, jossa eri alojen opiskelijoita, opettajia ja opinto-ohjaaja.

  13.5.2024 Ajankohtaista

  Ajankohtaista Turun AKK:sta 05/2024

  Kesä tekee tuloaan! Nyt on hyvä hetki hakeutua koulutukseen, nauttia kesästä ja aloittaa opinnot syksyllä. Tässä kooste ajankohtaisista asioista, ole hyvä!

 • 25.6.2018 Ajankohtaista

  Opiskele missä ja milloin haluat – avoimet ammatilliset opinnot

  Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu tarjoaa vaihtoehtoisen tavan hankkia opinnoissa ja työelämässä tarvittavaa osaamista kaikille avoimina verkko-opintoina. Korkeakoulut ovat tarjonneet avoimia opintoja jo pitkään, ja nyt tämä mahdollistui myös ammatillisella puolella. Opiskelu on mahdollista kaikille asuinpaikasta riippumatta ja se tapahtuu verkossa joko itsenäisesti tai opettajan johdolla. Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu kokoaa yhteen usean eri oppilaitoksen avointen […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun