Ajankohtaista
Robotiikan koulutus puhtausalalla
Robotti on tullut työkaveriksi puhtausalalle. Sen avulla työtä helpotetaan, parannetaan ergonomiaa, työstä tulee kustannustehokkaampaa ja työtehokkaampaa. Kenenkään työtä robotti ei kuitenkaan vie, sillä sen ohjaamiseen tarvitaan edelleen ihminen. Siksi on tärkeää ymmärtää ja omaksua digisiivoojan ajattelutapa ja tehtävä, kertoo robotiikan koulutuksesta vastaava, puhtausalan opettaja Anniina Nieminen.
Robotti voi hoitaa esimerkiksi manuaalisen lattianpuhdistuksen, jolloin työntekijän työaikaa voidaan siirtää kriittisempiin pisteisiin. Digisiivoojan työkaverina toimivalla robotilla voi olla esimerkiksi omat siivousalueet, joihin se tekee ylläpitosiivoukset ja digisiivooja keskittyy muihin tehtäviin. Digisiivoojalla voi olla myös esimerkiksi 10 robottia, joita hän hoitaa päivittäin, Nieminen listaa.
Digitalisaation vaatimuksiin on kehitetty Turun AKK:ssa paikallinen tutkinnonosa ”Robotiikan hyödyntäminen puhtausalalla”, jossa opitaan hyödyntämään robotiikkaa taloudellisesti ja tuottavasti. Koulutuksessa harjoitellaan myös yhdistelmäkonerobotin käyttöä.
Turkulaisen Siskon siivouksen työntekijät Krista, Eero, Riia ja Sultan ovat lähteneet koulutukseen kehittämään osaamistaan. He ovat innostuneita robotiikan luomista mahdollisuuksista ja ovat tyytyväisiä, että työnantaja ehdotti koulutusta. Myös yrityksen kehityspäällikkö Anna-Leena Valkila osallistuu koulutukseen. ”Näen, että robotit tulevat lähivuosina yleistymään voimakkaasti ja haluan päivittää osaamistani niiden parissa. Koulutuksen myötä pystyn myös ohjeistamaan ja neuvomaan henkilökuntaamme”, Valkila summaa.
Haastatteluhetkellä Krista on juuri ohjelmoimassa robottia päivän työtehtäviin. Hän on laittanut robotin käyntiin ja tekee sille karttaa, puhelinta ja kauko-ohjainta hyödyntäen kuljettamalla robotin siivottavan alueen läpi. Krista kertoo, että robotti osaa katsoa esteitä eteenpäin 30 metrin matkalta.
”Robotiikan hyödyntäminen puhtausalalla” -koulutuksessa suoritetaan 15 osaamispisteen laajuinen tutkinnonosa. Koulutus toteutetaan oppisopimuksena, jonka edellytyksenä on alan työpaikka. Lähiopetuspäiviä on kolme, joiden lisäksi kaksi päivää menee digistarttiin ja osaamisen näyttöön. Kyseessä on siis työn ohella suoritettava lyhytkoulutus.
Kysy lisää: Anniina Nieminen, p.040 556 9797, anniina.nieminen@turunakk.fi
Lue miten teknologia ja robotiikka ovat jo muuttaneet, ja tulevat muuttamaan puhtausalaa edelleen: Robotiikan hyödyntäminen puhtauspalvelualalla – Turun AKK