Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto

Hae koulutukseen

Metallialan opettaja

Kuvaus

Metallialan osaajille on kysyntää työmarkkinoilla!

Tutkinnon suorittanut voi työskennellä kone- ja tuotantotekniikan erilaisissa työtehtävissä. Alan tärkeimpiä työtehtäviä ovat levy- ja hitsaustyöt, CNC-koneistus, kokoonpano- ja asennustyöt. Koulutuksessa hankit hyvät perusvalmiudet alan moninaisiin tehtäviin. Voit suuntautua levyseppähitsaajaksi, koneistajaksi tai koneautomaatioasentajaksi.

Työtehtävien kuvauksia

Koneasentaja kokoaa koneita ja laitteita. Lisäksi on hallittava asennus-, kunnossapito- ja purkutyöt.

Koneautomaatioasentaja työskentelee automaatiolaitteiden kokoonpano- ja asennustöissä sekä robotiikan parissa. Hän osaa kokoonpanna ja asentaa automaatiolaitteita ja niiden komponentteja. Hän tuntee koneautomaation komponenttien ja laitteiden rakenteita ja toimintaa ja osaa käyttää materiaaleja ja eri asennusmenetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneautomaatioasentaja osaa soveltaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa, pneumatiikkaa ja sähkötekniikkaa sähkömekaanisissa asennuksissa. Hän on mukana laitteistojen käyttöönotossa, huolloissa ja korjauksissa.

Koneistaja valmistaa koneiden osia sekä muita kappaleita esimuotoilluista metalliaihioista ns. lastuavalla työstömetelmällä, kuten sorvaaminen, jyrsiminen, poraaminen, hionta, NC-koneistus. Hän osaa työstämällä valmistaa koneiden osia ja muita työpiirustuksien mukaisia kappaleita hyödyntäen automaattisia työstökoneita. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäisen järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja, koneita- ja laitteita sekä menetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneistaja vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta, käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta. Hän osaa ohjelmoida CNC-työstökonetta ja käyttää sitä valmistukseen.

Levyseppähitsaaja on yhdistelmäammatti, johon kuuluu sekä levysepän että hitsaajan työtehtäviä. Hän osaa suunnitella sekä valmistaa piirustusten mukaisia levytöitä, hitsaustöitä sekä metallirakennetöitä hyödyntäen nykyaikaisia valmistusmenetelmiä. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäisen järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja, koneita ja laitteita sekä menetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Hänellä on ammatissaan vaadittavat pätevyydet ja kokeet suoritettuna. Hän vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta sekä käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta.

Kohderyhmä ja soveltuminen alalle

Koulutus sopii metallialasta kiinnostuneille. Tärkeää on motivaatio opiskella ja työllistyä alalle. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se soveltuu hyvin vasta-alkajille ja alanvaihtajille, mutta myös ammattitaitoaan kartuttaville. Edellytyksenä on ammattiin riittävä terveydentila sekä riittävä suomen kielen taito.

Sisältö (ammatilliset tutkinnon osat 145 osp)

Pakolliset tutkinnon osat:

  • Valmistustyötehtävissä toimiminen
  • Asennus- ja automaatiotyöt

Tutkinnon suoritukseen sisältyy lisäksi yhteiset tutkinnon osat (35 osp)

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Kesto

Perustutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan kestää keskimäärin 1,5-2 vuotta. Koulutuksen alussa opettaja kartoittaa tilanteesi ja tekee sinulle henkilökohtaisen suunnitelman, jossa sovitaan koulutuksen sisältö ja kesto. Koulutuksesta on mahdollista siirtyä oppisopimukseen joustavasti missä vaiheessa tahansa.

Katso myös: Tuotantotekniikan osaaja -työvoimakoulutus

Opiskelijatarinoita

  • Koulunkäynninohjaaja Priya

    13.3.2024 Ajankohtaista

    Koulunkäynninohjaajaksi oppisopimuksella

    Intiasta Suomeen muuttanut Priya työskenteli kotimaassaan esikouluopettajana. Moni Priyan tuttu vaihtoi alaa tullessaan Suomeen, mutta Priya halusi pysyä omalla alallaan. Työkokemuksen kautta Priya päätyi opiskelemaan koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:hon, jota hän suorittaa nyt oppisopimuksella työn ohessa. ”Voit valita menetkö töihin iltapäiväkerhoon, päiväkotiin tai kouluun”. Alunperin Priya hakeutui työkokeiluun päiväkotiin, jonne hänet myöhemmin työllistettiin avustajaksi. ”Olin siellä […]

  • 28.2.2024 Opiskelijatarinat

    Liiketoiminnan opinnoista osaamista monelle alalle

    Liiketoiminnan ammattitutkintoa opiskeleva, Kosovosta kotoisin oleva Marigona Bajrami, on löytänyt opintojen aikana itsestään myös yrittäjän. Räätälöityjä uima- ja porealtaita myyvässä yrityksessä työharjoittelussa ollessaan hän on perustanut siskonsa kanssa vastaavan yrityksen Kosovoon, missä sisko edelleen asuu. Marigona tuli Suomeen 6 vuotta sitten. Kotimaastaan hänellä on plakkarissa pankki- ja finanssialalle suuntautunut, kauppakorkeakoulutututkintoa vastaava koulutus. Koulutuksensa jälkeen hän […]

  • Koulunkäynninohjaaja luokassa lasten kanssa

    16.2.2024 Ajankohtaista

    Alanvaihto vuodessa unelma-ammattiin

    ”Olin asettanut 40 vuoden iän takarajaksi sille, että otan askeleen kohti uutta alaa. Tuntui, että vanhassa työpaikassa olin jo antanut kaikkeni ja myös nähnyt kaiken”, 15 vuotta kaupan alalla työskennellyt Heta aloittaa. Nyt Heta on täyttänyt 40 ja opiskelee koulunkäynninohjaajaksi Turun AKK:ssa. Tämä ei ollut ensimmäin kerta, jolloin Heta oli pohtinut alanvaihtoa. Hän oli aiemmin […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun