Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, hitsaus ja koneistus

Hae koulutukseen

Metallialan opettaja

Kuvaus

Metallialan osaajille on kysyntää työmarkkinoilla!

Tutkinnon suorittanut voi työskennellä kone- ja tuotantotekniikan erilaisissa työtehtävissä. Alan tärkeimpiä työtehtäviä ovat levy- ja hitsaustyöt, CNC-koneistus, kokoonpano- ja asennustyöt. Koulutuksessa hankit hyvät perusvalmiudet alan moninaisiin tehtäviin. Voit suuntautua levyseppähitsaajaksi, koneistajaksi tai koneautomaatioasentajaksi.

Työvoimakoulutuksen kesto on enintään 12 kuukautta, jonka jälkeen on tavoitteena jatkaa tutkinto loppuun oppisopimuksena palkkatyön ohessa. Omaehtoisessa koulutuksessa ja oppisopimuskoulutuksessa voit suorittaa koko tutkinnon (180 osp). Mikä koulutusmuoto sopii minulle?

Työtehtävien kuvauksia

Koneasentaja kokoaa koneita ja laitteita. Lisäksi on hallittava asennus-, kunnossapito- ja purkutyöt.

Koneautomaatioasentaja työskentelee automaatiolaitteiden kokoonpano- ja asennustöissä sekä robotiikan parissa. Hän osaa kokoonpanna ja asentaa automaatiolaitteita ja niiden komponentteja. Hän tuntee koneautomaation komponenttien ja laitteiden rakenteita ja toimintaa ja osaa käyttää materiaaleja ja eri asennusmenetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneautomaatioasentaja osaa soveltaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa, pneumatiikkaa ja sähkötekniikkaa sähkömekaanisissa asennuksissa. Hän on mukana laitteistojen käyttöönotossa, huolloissa ja korjauksissa.

Koneistaja valmistaa koneiden osia sekä muita kappaleita esimuotoilluista metalliaihioista ns. lastuavalla työstömetelmällä, kuten sorvaaminen, jyrsiminen, poraaminen, hionta, NC-koneistus. Hän osaa työstämällä valmistaa koneiden osia ja muita työpiirustuksien mukaisia kappaleita hyödyntäen automaattisia työstökoneita. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäisen järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja, koneita- ja laitteita sekä menetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneistaja vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta, käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta. Hän osaa ohjelmoida CNC-työstökonetta ja käyttää sitä valmistukseen.

Levyseppähitsaaja on yhdistelmäammatti, johon kuuluu sekä levysepän että hitsaajan työtehtäviä. Hän osaa suunnitella sekä valmistaa piirustusten mukaisia levytöitä, hitsaustöitä sekä metallirakennetöitä hyödyntäen nykyaikaisia valmistusmenetelmiä. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäisen järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja, koneita ja laitteita sekä menetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Hänellä on ammatissaan vaadittavat pätevyydet ja kokeet suoritettuna. Hän vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta sekä käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta.

Sisältö (ammatilliset tutkinnon osat 145 osp)

Pakolliset tutkinnon osat:

 • Valmistustyötehtävissä toimiminen
 • Asennus- ja automaatiotyöt

Tutkinnon suoritukseen sisältyy lisäksi yhteiset tutkinnon osat (35 osp)

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Oletko kiinnostunut koulutuksesta, mutta koulutushaku ei ole juuri nyt auki? Ota yhteyttä opettajaan tai opinto-ohjaajaan, niin selvitetään milloin voisit aloittaa.

Opiskelijatarinoita

 • Huoneistoremontoijien harjoituskoppeja

  12.9.2023 Opiskelijatarinat

  Hyvä tietää mitä seinän takana on

  ”Mittaa kahdesti ja sahaa kerran”, on opettaja Jari Välimäen ohje koulutuksen alkuvaiheessa, joka on jäänyt opiskelijoille hyvin mieleen. Sini 23, Mia, 49 ja Hannu, 27 ovat kaikki alanvaihtajia ja opiskelevat nyt huoneistoremontoijiksi. Huoneistoremontointi vaatii mm. tarkkuutta, mutta entä jos ei ole mitään kokemusta rakennushommista? ”Ei se haittaa, ei tarvitse osata mitään etukäteen. Kaikki opetetaan perusteellisesti”, […]

 • Koneistuksen opiskelija

  4.9.2023 Opiskelijatarinat

  Edukkain tapa opiskella

  Jaakolle oli selvää, että hän hakeutuu juuri työvoimakoulutukseen, koska siitä saa samaa etuutta kuin työttömänä ollessa sekä 9 euron kulukorvauksen koulupäiviltä. Siksi se on edukkain tapa opiskella työttömänä työnhakijana. Jaakko opiskelee kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa ja hän haluaa suuntautua CNC-koneistajaksi. ”Parasta on CNC-koneen ohjelmointi, kun pääsee koodia kirjoittamaan”, hän kertoo. ”Hyvin olen pärjännyt! Kaikki alkoi […]

 • Henkilöiden alavartaloja

  10.8.2023 Ajankohtaista

  Vinkkejä alanvaihtoon

  Alanvaihto on merkittävä päätös ja sen tekemiseen kannattaa valmistautua huolellisesti. Tässä on muutamia huomioon otettavia seikkoja, kun harkitset alanvaihtoa: Alanvaihto on mahdollisuus uusiin haasteisiin ja tyytyväisyyteen, mutta se vaatii ponnisteluja sitoutumista saavuttaaksesi tavoitteesi. Ennen kuin teet päätöksen, tee perusteellinen pohdinta ja huolellinen suunnitelma. Älä jää asian kanssa yksin! Voisiko sopiva koulutus löytyä Turun AKK:sta? Ammattitaitoiset […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun