Kuvaus
Metallialan osaajille on kysyntää työmarkkinoilla!
Tutkinnon suorittanut voi työskennellä kone- ja tuotantotekniikan erilaisissa työtehtävissä. Alan tärkeimpiä työtehtäviä ovat levy- ja hitsaustyöt, CNC-koneistus, kokoonpano- ja asennustyöt. Koulutuksessa hankit hyvät perusvalmiudet alan moninaisiin tehtäviin. Voit suuntautua levyseppähitsaajaksi, koneistajaksi tai koneautomaatioasentajaksi.
Työvoimakoulutuksen kesto on enintään 12 kuukautta, jonka jälkeen on tavoitteena jatkaa tutkinto loppuun oppisopimuksena palkkatyön ohessa. Omaehtoisessa koulutuksessa ja oppisopimuskoulutuksessa voit suorittaa koko tutkinnon (180 osp). Mikä koulutusmuoto sopii minulle?
Työtehtävien kuvauksia
Koneasentaja kokoaa koneita ja laitteita. Lisäksi on hallittava asennus-, kunnossapito- ja purkutyöt.
Koneautomaatioasentaja työskentelee automaatiolaitteiden kokoonpano- ja asennustöissä sekä robotiikan parissa. Hän osaa kokoonpanna ja asentaa automaatiolaitteita ja niiden komponentteja. Hän tuntee koneautomaation komponenttien ja laitteiden rakenteita ja toimintaa ja osaa käyttää materiaaleja ja eri asennusmenetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneautomaatioasentaja osaa soveltaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa, pneumatiikkaa ja sähkötekniikkaa sähkömekaanisissa asennuksissa. Hän on mukana laitteistojen käyttöönotossa, huolloissa ja korjauksissa.
Koneistaja valmistaa koneiden osia sekä muita kappaleita esimuotoilluista metalliaihioista ns. lastuavalla työstömetelmällä, kuten sorvaaminen, jyrsiminen, poraaminen, hionta, NC-koneistus. Hän osaa työstämällä valmistaa koneiden osia ja muita työpiirustuksien mukaisia kappaleita hyödyntäen automaattisia työstökoneita. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäisen järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja, koneita- ja laitteita sekä menetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneistaja vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta, käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta. Hän osaa ohjelmoida CNC-työstökonetta ja käyttää sitä valmistukseen.
Levyseppähitsaaja on yhdistelmäammatti, johon kuuluu sekä levysepän että hitsaajan työtehtäviä. Hän osaa suunnitella sekä valmistaa piirustusten mukaisia levytöitä, hitsaustöitä sekä metallirakennetöitä hyödyntäen nykyaikaisia valmistusmenetelmiä. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäisen järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja, koneita ja laitteita sekä menetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Hänellä on ammatissaan vaadittavat pätevyydet ja kokeet suoritettuna. Hän vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta sekä käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta.
Sisältö (ammatilliset tutkinnon osat 145 osp)
Pakolliset tutkinnon osat:
- Valmistustyötehtävissä toimiminen
- Asennus- ja automaatiotyöt
Tutkinnon suoritukseen sisältyy lisäksi yhteiset tutkinnon osat (35 osp)
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin.
Oletko kiinnostunut koulutuksesta, mutta koulutushaku ei ole juuri nyt auki? Ota yhteyttä opettajaan tai opinto-ohjaajaan, niin selvitetään milloin voisit aloittaa.
Hae koulutukseen
Koulutus alkaa: Aloitus yksilöllisesti sovittuna ajankohtana
Jatkuva hakuKohderyhmä: Alalla ilman tutkintoa työskentelevät, joilla on halu kehittää osaamistaan ja hankkia virallinen tutkinto.
Hinta: Maksuton
Monimuotokoulutus
Koulutus sisältää ohjattua etä- ja verkko-opiskelua.
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka (väh. 25 tuntia/viikko). Suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla, suoritettavan tutkinnon tai tutkinnon osien osaamisvaatimuksia vastaavissa tehtävissä. Opetusta Turun AKK:ssa noin 1-4 pv/kk henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.