Lähihoitaja tai hoiva-avustaja

Hae koulutukseen

Lähihoitajaopiskelija

Kuvaus

Haluatko tehdä merkityksellistä työtä lähellä ihmistä? Opiskele lähihoitajaksi tai hoiva-avustajaksi!

Tässä työvoimakoulutuksessa opinnot aloitetaan yhtenä ryhmänä ja valinta suuntautumisesta tehdään opintojen aikana.

Mikäli suuntaudut lähihoitajaksi, suoritat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalan. Koulutuksen kesto on keskimäärin kaksi (2) vuotta.

Lähihoitajana vastaat ikääntyvien asiakkaiden hoidosta kokonaisvaltaisesti. Työssäsi teet hoitosuunnitelmia, päivittäistä perushoitoa, lääkehoitoa lähihoitajan vastuualueella, terveydentilan seurantaa ja hoitotoimenpiteitä. Osaamisalan mukaisesti osallistut myös ikääntyvien kuntoutukseen, joka voi sisältää liikunnallisia aktiviteetteja ja osallisuuden tukemista. Vuorovaikutusta asiakkaiden, heidän läheistensä ja yhteistyötahojen kanssa on paljon. Kohtaat työssäsi haastaviakin tilanteita, joissa olet tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Teet merkityksellistä työtä, joka edistää potilaan hyvinvointia ja toimintakykyä!

Jos opiskelet hoiva-avustajaksi, suoritat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta osan ja valmistut noin vuodessa, jonka jälkeen sinulla on perusvalmiudet ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden avustamiseen heidän arjessaan. Osaat tukea monipuolisesti ikääntyvän osallisuutta ja seurata fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä sekä huolehtia asiakkaiden turvallisuudesta. Saat tehdä ihmisten parissa monipuolista työtä.

Sotealan osaajille on kysyntää terveydenhuollon ja sosiaalialan eri sektoreilla ja paljon hyviä työmahdollisuuksia. Koulutuksen aikana saat hyvin ”jalkaa oven väliin” työssäoppimisten kautta ja sinulla on hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana!

Molemmissa vaihtoehdoissa on myös mahdollisuus siirtyä oppisopimukseen ja suorittaa opinnot loppuun palkkatyön ohessa.

Kohderyhmä ja soveltuminen alalle

Koulutus sopii alasta kiinnostuneille, jotka haluavat kehittyä sotealan ammattilaisiksi ja ovat motivoituneita työllistymään. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se soveltuu hyvin vasta-alkajille ja alanvaihtajille. Edellytyksenä on ammattiin riittävä terveydentila sekä riittävä suomen kielen taito.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto on Sora-lainsäädännön alainen, joten alalle soveltumiseen liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia. (OPH 5-2018 Sora-lainsäädäntö).

Työvoimakoulutus on suunnattu työttömille tai työttömyysuhanalaisille henkilöille, joilla on TE-toimiston toteama koulutustarve.

Haastattelun yhteydessä osallistut oppimisvalmiuksia mittaavaan testiin, joka sisältää matematiikan tehtäviä sekä luetun ymmärtämistä.

Sisältö ja toteutustapa

Koulutuksen alussa tehdään jokaiselle opiskelijalle henkilökohtainen suunnitelma, jossa huomioidaan mahdollinen aiempi osaaminen. Suunnitelmassa sovitaan koulutuksen kesto, sisältö ja osaamisen näytöt.

Opiskelu sisältää lähiopetusta, ohjattua verkko-opiskelua, itsenäisiä oppimistehtäviä ja työelämälähtöisiä projekteja. Koulutukseen sisältyy myös paljon työssäoppimista ja osaamisen näytöt suoritetaan työpaikoilla aidoissa työtehtävissä.

Lisäksi voit tarpeen mukaan osallistua Opva-opintoihin eli oppimisvalmiuksia tukeviin opintoihin. Opva-opintojen sisältö ja kesto suunnitellaan sinulle myös henkilökohtaisesti, mutta kesto on työvoimakoulutuksessa enintään neljä (4) kuukautta.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja (180 osp) tai hoiva-avustaja (60 osp)

Pakolliset tutkinnon osat, 115 osp
Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen, 20 osp
Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen, 25 osp
Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella, 10 osp
Ikääntyneen osallisuuden edistäminen, 30 osp
Kotihoidossa toimiminen, 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, 30 osp
Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen, 15 osp
Ammattialan työyhteisössä toimiminen, 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Mikäli suuntaudut hoiva-avustajaksi, suoritat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta vain osia. Hoiva-avustajan koulutus on uudistumassa ja päätöstä sen sisällöstä ei ole vielä tullut. Alla tämänhetkisen tiedon mukaiset tutkinnon osat. Voit tarkistaa tiedon tutkinnon sisällöstä sivuiltamme toukokuussa 2024.

Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen, 20 osp
Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen, 25 osp
Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen, 15 osp

Lue lisää tutkinnonperusteista:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinenperustutkinto/8531450/tiedot

Lue blogistamme opiskelijatarinoita:

Alanvaihto yli 50-vuotiaana
Alanvaihto hoiva-avustajaksi
Alanvaihto tuo vireyttä elämään

Hae koulutukseen

Opiskelijatarinoita

 • Maalariopiskelijat ryhmäkuvassa opettajiensa kanssa.

  15.5.2024 Opiskelijatarinat

  Uusi ura maalarina

  Maalarin työ on monipuolista, fyysistä ja luovaa sekä näet välittömästi oman kädenjäljen, kertoo pintakäsittelyalalta valmistuneet opiskelijat. Heillä on takanaan 1,5 vuoden opinnot, jotka ovat kuluneet opiskelijoiden mukaan todella nopeasti. Ilmassa on silminnähden haikeutta siitä, että koululle ei voikaan enää tulla. Valmistuneita on tällä kertaa jopa 21, josta opettaja Hennariikka Hämäläinen on erityisen ylpeä. Rohkeasti uudelle […]

 • Pätevöidy sähköön -koulutuksen opiskelijat rivissä opettaja Janne Pennasen kanssa.

  7.5.2024 Ajankohtaista

  Pätevöidy sähköön

  Pätevöidy sähköön -koulutus saatiin taas päätökseen ja joukko eri taustaisia opiskelijoita sai monipuolisen päivityksen sähköalan osaamiseensa. Koulutuksen punainen lanka on pätevöittää ja antaa lisävalmiuksia sähköalan perustiedot ja alan työkokemusta omaaville henkilöille. Seitsemän kuukauden mittaisessa koulutuksessa suurin osa opinnoista tapahtuu verkossa ja käytännön asennuspäiviä koululla on noin 15. Tämä mahdollistaa osallistumisen työn ohella. Koulutukseen sisältyy myös […]

 • Metallialan kaksi naispuolista opiskelijaa.

  15.4.2024 Opiskelijatarinat

  Naiset vaihtoivat metallialalle

  Metallialan työsalissa on tekemisen meininki. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevat Laura, 35, ja Noora, 38, ovat tekemässä metallintyöstöharjoituksia eri menetelmin. Levystä on esimerkiksi rälläköity palasia irti, käytetty plasmaleikkuria kirjaimiin ja tehty kierreharjoituksia. Molemmat kertovat, että parasta alassa on se, kun saa aikaan jotain konkreettista ja näkee oman kädenjäljen. Heillä on takanaan koulutusta reilu pari kuukautta […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun