Lähihoitaja tai hoiva-avustaja

Hae koulutukseen

Lähihoitajaopiskelija

Kuvaus

Haluatko tehdä merkityksellistä työtä lähellä ihmistä? Opiskele lähihoitajaksi tai hoiva-avustajaksi!

Tässä työvoimakoulutuksessa opinnot aloitetaan yhtenä ryhmänä ja valinta suuntautumisesta tehdään opintojen aikana.

Mikäli suuntaudut lähihoitajaksi, suoritat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalan. Koulutuksen kesto on keskimäärin kaksi (2) vuotta.

Lähihoitajana vastaat ikääntyvien asiakkaiden hoidosta kokonaisvaltaisesti. Työssäsi teet hoitosuunnitelmia, päivittäistä perushoitoa, lääkehoitoa lähihoitajan vastuualueella, terveydentilan seurantaa ja hoitotoimenpiteitä. Osaamisalan mukaisesti osallistut myös ikääntyvien kuntoutukseen, joka voi sisältää liikunnallisia aktiviteetteja ja osallisuuden tukemista. Vuorovaikutusta asiakkaiden, heidän läheistensä ja yhteistyötahojen kanssa on paljon. Kohtaat työssäsi haastaviakin tilanteita, joissa olet tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Teet merkityksellistä työtä, joka edistää potilaan hyvinvointia ja toimintakykyä!

Jos opiskelet hoiva-avustajaksi, suoritat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta osan ja valmistut noin vuodessa, jonka jälkeen sinulla on perusvalmiudet ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden avustamiseen heidän arjessaan. Osaat tukea monipuolisesti ikääntyvän osallisuutta ja seurata fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä sekä huolehtia asiakkaiden turvallisuudesta. Saat tehdä ihmisten parissa monipuolista työtä.

Molemmissa vaihtoehdoissa on mahdollisuus siirtyä oppisopimukseen ja suorittaa opinnot loppuun palkkatyön ohessa.

Sotealan osaajille on kysyntää terveydenhuollon ja sosiaalialan eri sektoreilla ja paljon hyviä työmahdollisuuksia. Koulutuksen aikana saat hyvin ”jalkaa oven väliin” työssäoppimisten kautta ja sinulla on hyvät mahdollisuudet työllistyä jo opintojen aikana!

Kohderyhmä ja soveltuminen alalle

Koulutus sopii alasta kiinnostuneille, jotka haluavat kehittyä sotealan ammattilaisiksi ja ovat motivoituneita työllistymään. Koulutus ei vaadi aiempaa osaamista, joten se soveltuu hyvin vasta-alkajille ja alanvaihtajille. Edellytyksenä on ammattiin riittävä terveydentila sekä riittävä suomen kielen taito.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto on Sora-lainsäädännön alainen, joten alalle soveltumiseen liittyy tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia. (OPH 5-2018 Sora-lainsäädäntö).

Työvoimakoulutus on suunnattu työttömille tai työttömyysuhanalaisille henkilöille, joilla on TE-toimiston toteama koulutustarve.

Haastattelun yhteydessä osallistut oppimisvalmiuksia mittaavaan testiin, joka sisältää matematiikan tehtäviä sekä luetun ymmärtämistä.

Sisältö ja toteutustapa

Koulutuksen alussa tehdään jokaiselle opiskelijalle henkilökohtainen suunnitelma, jossa huomioidaan mahdollinen aiempi osaaminen. Suunnitelmassa sovitaan koulutuksen kesto, sisältö ja osaamisen näytöt.

Opiskelu sisältää lähiopetusta, ohjattua verkko-opiskelua, itsenäisiä oppimistehtäviä ja työelämälähtöisiä projekteja. Koulutukseen sisältyy myös paljon työssäoppimista ja osaamisen näytöt suoritetaan työpaikoilla aidoissa työtehtävissä.

Lisäksi voit tarpeen mukaan osallistua Opva-opintoihin eli oppimisvalmiuksia tukeviin opintoihin. Opva-opintojen sisältö ja kesto suunnitellaan sinulle myös henkilökohtaisesti, mutta kesto on työvoimakoulutuksessa enintään neljä (4) kuukautta.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja (180 osp)

Pakolliset tutkinnon osat, 55 osp

Kasvun ja osallisuuden edistäminen, 25 osp
Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen, 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, 90 osp

Kotihoidossa toimiminen, 40 osp
Ikääntyvien osallisuuden edistäminen, 35 osp
Ammattialan työyhteisössä toimiminen, 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, hoiva-avustaja (60 osp)

Kasvun ja osallisuuden edistäminen, 25 osp
Ikääntyvien osallisuuden edistäminen, 35 osp

Lue lisää tutkinnonperusteista:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/ammatillinen/7854765

Hae koulutukseen

Opiskelijatarinoita

 • Lähihoitajaopiskelija

  1.11.2023 Ajankohtaista

  Alanvaihto yli 50-vuotiaana

  ”Olenko liian vanha?”, oli Ninan ajatus, kun hän pohti opiskelemaan lähtemistä yli 50-vuotiaana. Uuden edessä Nina oli ollut myös reilu 10 vuotta sitten siirtyessään palkkatyöstä yrittäjäksi. Silloinkin Turun AKK oli kuvioissa mukana: tuolloin Nina halusi kehittää palkkahallinnon osaamista ja opiskeli Taloushallinnon ammattitutkinnon. ”Turun AKK oli tärkeä silloin ja on nytkin – ympyrä tavallaan sulkeutui”. Tällä […]

 • Perhepäivähoitaja ja lapsia leikkimässä puukuutioilla

  6.10.2023 Opiskelijatarinat

  Perhepäivähoitajan koulutus työn ohessa

  Pitkän uran matkailualalla tehnyt Sari  57, sairastui harvinaiseen sairauteen ja joutui tekemään alanvaihdoksen. Matkailualan epäsäännöliset työajat eivät enää sopineet uuteen elämäntilanteeseen. Nyt Sari työskentelee monikulttuurisessa päiväkodissa. Hän opiskeli työn ohessa oppisopimuksella kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon, jossa hän suuntautui perhepäivähoitajaksi. ”Alä pelkää tarttua uusiin haasteisiin ja vaikka et olisi opiskellut pitkään aikaan, niin koulusta saat aina tukea ja […]

 • Puhtausalan opiskelija ja opettaja

  2.10.2023 Ajankohtaista

  Puhtausala vei sydämen

  Ukrainalainen Yevheniia ei ymmärrä, miksi ihmiset eivät hakeudu puhtausalalle töihin. Kotimaassaan journalistina työskennellyt Yevheniia on ihastunut alaan ja näkee itsensä siellä myös tulevaisuudessa. Turun AKK:ssa aloitettiin tammikuussa 2023 englanninkielinen puhtausalan koulutus (Further Vocational Qualification in Cleaning and Property Services), josta Yevheniia on ensimmäinen valmistunut opiskelija. Hän tuli Suomeen maaliskuussa 2022 ja työllistyi puhtausalalle laivasiivoukseen kahdessa […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun