Kone- ja tuotantotekniikka

Metalliala merkittävä työllistäjä Turun talousalueella. Lisäksi alaa koettelee työvoimapula, joka osittain johtuu suuresta eläköitymisestä.

Kone- ja tuotantotekniikan alalla on paljon monipuolisia työmahdollisuuksia kotimaassa ja ulkomailla. Se on tärkeimpiä teollisuudenalojamme, jonka tuotteita ovat mm. risteilyalukset, teollisuuden koneet, autot ja arkielämän käyttötuotteet.

Metallialalla työskentely voi olla fyysisesti haastavaa ja vaativaa, mutta samalla palkitsevaa. Monet nauttivat käsillä tekemisestä ja siitä, että näkevät konkreettiset tulokset työssään. Entisaikaan työ miellettiin likaiseksi työksi pimeissä halleissa, mutta metalliala ei ole jäänyt paikalleen, vaan se on kehittynyt teknologian edistymisen myötä. Tämä tarkoittaa, että alalla on paljon mahdollisuuksia hyödyntää uusimpia tekniikoita ja laitteita. Käsityötaidoille on silti yhä kysyntää ja kun hankit kokemusta ja erikoistut, on sinulla hyvät mahdollisuudet edetä urallasi.

Voit tulla alalle täysin uutena tekijänä, täydentää osaamistasi esimerkiksi ammattitutkinnolla. Kehitämme myös alan työnjohto- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattitaitoa.

Jos vielä pohdit alan soveltuvuutta itsellesi, tule tutustumaan alaan hitsauksen ja levytyön tutustumiskoulutukseen.

Koulutamme alalle:

Levyseppähitsaajia
Koneistajia
Koneenasentajia
Teknisen suunnittelun assistentteja
Tuotannon esihenkilöitä

Voit myös päivittää hitsauspätevyydet sekä suorittaa hitsausluokkia.

Tutustu alan koulutuksiin

Metallialan opiskelija
Hitsaajaopiskelija

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto

Perustutkinto antaa sinulle hyvät perusvalmiudet valmistustyötehtävissä sekä asennus- ja automaatiotehtävissä toimimiseen. Lisäksi saat erikoisosaamista valitsemallasi osaamisalalla: koneautomaatioasentaja, koneasentaja, koneistaja tai levyseppähitsaaja.

Tutustu koulutukseen tarkemmin

Teknisen suunnittelun assistenttiopiskelija

Teknisen suunnittelun assistentti

Teknisen suunnittelun asissistentin koulutus sisältää paljon teknistä piirtämistä erilaisilla tietokoneohjelmilla, kuten rakennuskuvia, detaljikuvia ja sähkösuunnitelmia. Myös 3D-mallinnus, tuotantokokoonpanokuvat ja 3D-tulostus ovat iso osa tätä koulutusta. Koulutus toteutetaan suurimmaksi osaksi verkkokoulutuksena, joten voit osallistua mistä päin Suomea tahansa.

Tutustu koulutukseen tarkemmin

Hitsaajaopiskelija

Tuotantotekniikan ammattitutkinto, levy- ja hitsaustekniikka

Syvennä teollisuuden hitsaustöissä tarvittavaa osaamista ammattitutkinnolla. Suurin osa tuotannon työntekijöistä toimii koneistus- ja kokoonpanotöissä. Seuraavaksi eniten työllistävät levy-, hitsaus- ja putkityöt. Muita tehtäviä ovat mm. pintakäsittelytyöt sekä käyttö- ja kunnossapitotyöt.

Tutustu koulutukseen tarkemmin

Koneasennuksen opiskelija

Koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinto

Syvennä osaamistasi ammattitutkinnolla, joka tarjoaa useita erikoistumismahdollisuuksia, esimerkiksi hydrauliikka ja pneumatiikkajärjestelmätyöt.

Tutustu koulutukseen tarkemmin

Työnjohtajan kuva

Tuotannon esihenkilötyön erikoisammattitutkinto

Erikoisammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka toimivat teollisuus- ja tuotantoalojen työjohto- tai esihenkilötehtävissä ja haluavat kehittää osaamistaan. Tuotannon esihenkilötehtävissä työskentelevien tiiminvetäjien ja työnjohtajien tehtäviin kuuluu tuotannon suunnittelua ja toteutuksen valvontaa sekä huolehtiminen siitä, että käytettävissä on tuotannon tarvitsema henkilöstö, materiaalit ja laitteet.

Tutustu koulutukseen tarkemmin

Opiskelijatarinoita alalta

  • Metallialan kaksi naispuolista opiskelijaa.

    15.4.2024 Opiskelijatarinat

    Naiset vaihtoivat metallialalle

    Metallialan työsalissa on tekemisen meininki. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevat Laura, 35, ja Noora, 38, ovat tekemässä metallintyöstöharjoituksia eri menetelmin. Levystä on esimerkiksi rälläköity palasia irti, käytetty plasmaleikkuria kirjaimiin ja tehty kierreharjoituksia. Molemmat kertovat, että parasta alassa on se, kun saa aikaan jotain konkreettista ja näkee oman kädenjäljen. Heillä on takanaan koulutusta reilu pari kuukautta […]

  • Koneistuksen opiskelija

    4.9.2023 Opiskelijatarinat

    Edukkain tapa opiskella

    Jaakolle oli selvää, että hän hakeutuu juuri työvoimakoulutukseen, koska siitä saa samaa etuutta kuin työttömänä ollessa sekä 9 euron kulukorvauksen koulupäiviltä. Siksi se on edukkain tapa opiskella työttömänä työnhakijana. Jaakko opiskelee kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa ja hän haluaa suuntautua CNC-koneistajaksi. ”Parasta on CNC-koneen ohjelmointi, kun pääsee koodia kirjoittamaan”, hän kertoo. ”Hyvin olen pärjännyt! Kaikki alkoi […]

  • Metallialan opiskelijoita

    15.6.2023 Opiskelijatarinat

    Moni valitsee metallialan

    Naiset hitsaushaalareissa ei ole harvinainen näky Turun AKK:n käytävillä. Sari työskenteli 14 vuotta laitoshuoltajana terveydenhoidon kohteissa ja halusi tehdä jotain muuta. Tutusta ja turvallisesta työstä lähteminen oli iso askel, mutta Sari kertoo ajatelleensa, että mikäli ei pärjää, aina voi palata. Hitsaus on kuitenkin vienyt Sarin mennessään, eikä hän usko enää palaavansa vanhaan työhönsä. Sari viihtyy […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun