Skip to main content

Vasemmalta: Hanna Järvinen, Birgitta Lindholm ja Minnä Hämäläinen työpaikallaan TYKSissä.

Minna Hämäläinen teki kampaajan töitä parikymmentä vuotta, kunnes oli ammatinvaihdon aika. Jo aiemmin häntä oli houkuteltu laitoshuoltajakoulutukseen tutun, Turun AKK:n koulutuspäällikkö Terhi Rummukaisen toimesta. Lopulliseen päätökseen meni kuitenkin tovi.

Mutta kun päätös oli tehty, paluuta ei ollut. Minna valittiin Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoon (laitoshuoltaja) valmistavaan työvoimakoulutukseen. Koulutussopimuksella hän halusi työharjoitteluun TYKSiin, jossa on jatkuva pula pätevistä laitoshuoltajista – tälläkin hetkellä viisi henkilöä opiskelee oppisopimuskoulutuksella.

Minnan kohdalla sanonta `kun tarpeeksi jotain haluaa, sen saa´ pitää paikkansa, sillä hän sai heti töitä TYKSistä ja myöhemmin myös vakituisen paikan. Minnan esimiehenä toimii Hanna Järvinen, joka on erittäin tyytyväinen alaisensa edesottamuksiin.

”Minnasta näki heti, että hänellä on asenne kohdallaan. Vaikka ala ja talo olivat hänelle entuudestaan täysin tuntemattomia, oli hän valmis haastamaan itsensä ja työskentelemään eri osastoilla, joissa jokaisessa on omat vaatimuksensa ja toimintatapansa. Oppi ei mennyt haaskuun, sillä noiden kokemusten turvin hän voi nopeallakin aikajänteellä paikata eri osastoilla työskenteleviä henkilöitä esimerkiksi sairauslomien aikana”, Hanna tiivistää.

Minna puolestaan on tyytyväinen saamaansa perehdytykseen.
”TYKS on opetussairaala, joka tarkoittaa sitä, että perehdytysvelvollisuus on kaikilla. Sain todella hyvää tukea alusta alkaen eikä minua jätetty yksin. Työvuorot suunniteltiin siten, että aina oli joka aamu- tai iltavuoron henkilökuntaa opastamassa. Se antoi varmuutta toimintaan ja talon sekä eri osastojen tapoihin.”

Vaikka ala oli Minnalle täysin uusi, on entisen ammatin asiakaspalvelutaidosta hyötyä.

”Kohtaan täällä hyvin erilaisia potilaita ja asiakkaita. On surua, epätoivoa ja kuolemaa, mutta myös paljon iloa ja riemua, kun vaikkapa hoidot alkavat tehota. Osaan asettua heidän asemaansa ja käyttäytyä kunkin tilanteen edellyttämällä tavalla. Tavallaan tämäkin on asiakaspalvelutyötä.”

Haastatteluhetkellä paikalla on myös työpaikkaohjaaja Birgitta Lindholm, joka on toiminut ko. pestissä parisen vuotta. Työn kuvalle oli kysyntää, koska Hannan hallinnolliset työt tietokoneen ääressä alkoivat viedä yhä suuremman osan työajasta. Myös Birgitta on vakuuttunut siitä, että Minnan alanvaihto on nappivalinta.

”Minna on reipas ja asenne tosiaan on yksi hänen vahvuuksistaan. Näkee, että hän nauttii työstään. Meillä on myös mukava ilmapiiri, työntekijät uskaltavat avata suunsa epäkohdista ja puhua ylipäätään hankalista asioista. Minna sopii tänne erittäin hyvin.”

TYKSin ja Turun AKK:n väliseen vuoropuheluun ja opetukseen ovat kaikki tyytyväisiä. Hanna korostaa etenkin yhteisiä palavereja.

”Kun olemme tavanneet opettajien kanssa, olemme voineet puida eri opiskelijoiden tilanteita syvemmin. Jos jollakulla esimerkiksi on ollut opintojen kanssa vaikeuksia, olemme puuttuneet asiaan ajoissa ja korjanneet kurssin yhdessä oikeaksi. Vuoropuhelun merkitystä ei todellakaan voi väheksyä. Tavallaan sekin on ollut opintojen ohjausta oikeaan suuntaan.”

Minna puolestaan on erittäin tyytyväinen saamaansa koulutukseen. ”Se oli juuri sitä, mitä halusin, juuri oikeanlaista tätä työtä silmällä pitäen. Joustavuutta löytyi puolin ja toisin. Sen verran innostunut tästä kuitenkin olin, että olen jo suorittanut kaiken ja valmistunut hieman etuajassa. Olen unelma-ammatissani ja –työpaikassani”, Minna päättää hymyillen.

Taru Lehtonen

Markkinointisuunnittelija. Aina on monta rautaa tulessa! Vapaalla kiinnostavat mm. liikunta, maailman paras koira, käsityöt, ruuanlaitto, ystävät ja tietysti musiikki! Motto: Sun pitää varoo mitä sä haluut, koska sä saat sen.