Skip to main content

Joskus alanvaihto tulee eteen yllättäen ja aikuisena. Niin kävi Anu Laaksolle, joka joutui terveydellisistä syistä vaihtamaan alaa. Vaihtoehtoja olisi ollut varmasti muitakin, mutta hän valitsi kone- ja tuotantotekniikan alan, jota tuli Turun AKK:hon opiskelemaan: ensin perustutkintoa ja jatkoi sen jälkeen ammattitutkinto-opintojen pariin samalla alalla.

”Olen maatilan tyttö ja kasvanut puimureiden ja maansiirtokoneiden keskellä. Oli aivan normaalia, että jos meillä joku kone hajosi, isä avasi sen ja ryhtyi korjauspuuhiin. Usein seurasin tilanteita sivusta enkä koskaan oppinut ”pelkäämään” mitään härveleitä tai tekniikkaa ylipäätään”, Anu kertoo.

Anun ensimmäinen ammatikaan ei ollut mikään aivan perinteinen, sillä hän opiskeli ammattikorkeakoulussa bioanalyytikoksi. Koulutuksen jälkeen hän siirtyi tutkimuspuolelle ja oli tekemisissä solujen ja erikoislaboratoriotutkimuksen kanssa, missä tekniikka myös näytteli suurta osaa. Kyseisessä pestissä vierähti 15 vuotta, kunnes oli pakko miettiä koko tulevaisuus uusiksi.

”Uutta alaa on ollut kiinnostavaa opiskella ja minut on otettu vastaan todella hienosti. En ole huomannut kummastelua siitä, että naisena olen hakeutunut perinteiselle miesten alalle. Päinvastoin, on myös omasta asenteestani kiinni, miten minuun suhtaudutaan. Olen itse utelias ja sinut tekniikan kanssa, kiitos kasvuympäristöni. Ja vaikka kaiken on joutunut aloittamaan aivan alusta, on tietämys ja osaaminen jatkuvasti kasvanut. Ala on ollut positiivisempi yllätys kuin etukäteen osasin aavistaakaan.”

Opintojen yhteydessä olevat työhajoittelupaikat pitää jokaisen hankkia itse ja siinä Anu onkin tehnyt huolellista työtä tutustuessaan ympäristössä sijaitseviin yrityksiin. Hän on jo ollut kesätöissä Vesijohtoliike J. Ylitalolla.

”Enhän minä osannut juuri mitään, mutta oppimaanhan niihin paikkoihin mennäänkin, nöyrällä asenteella. Minua on myös haastettu ajattelemaan esim. hitsaamiani tuotteita loppuun. Eli vaikka hitsattavana olisi kuinka pieni osa tahansa, on se osa jotakin suurempaa, joka on otettava huomioon jo siinä vaiheessa. Muutoin lopputulos voi kärsiä.”

Tulevaisuuden suhteen Anu on luottavainen.

”Onhan minulla kaikenlaisia ideoita tulevaisuuden suhteen, mutta käydään nyt ensin tämä koulu loppuun ja katsotaan sitten”, Anu naurahtaa ja jatkaa hitsaustaan.

Taru Lehtonen

Markkinointisuunnittelija. Aina on monta rautaa tulessa! Vapaalla kiinnostavat mm. liikunta, maailman paras koira, käsityöt, ruuanlaitto, ystävät ja tietysti musiikki! Motto: Sun pitää varoo mitä sä haluut, koska sä saat sen.