Opiskelijatarinat

Varmuutta johtamistyöhön koulutuksesta

Taru Lehtonen 8.9.2021

Opiskelumyönteisyys, kollegoiden suosittelut ja työnantajan positiivinen suhtautuminen. Siinä kolme syytä siihen, miksi Sanna Santala (artikkelikuvassa vasemmalla)  lähti opiskelemaan johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa (JYEAT) Turun AKK:hon.

Aiemmin mielenterveyshoitajan, neuropsykiatrisen valmentajan  ja kehitysvammaistenohjaajan tutkinnot suorittanut Sanna oli vasta alkanut työskennellä Tukena Poppelin yksikönjohtajana, kun hän kuuli muutamien kollegoiden joko aiemmin suorittaneen tai suorittavan kyseistä tutkintoa Turun AKK:ssa.

”Halusin saada johtajuuskoulutusta työni tueksi ja työnantajani tuki ajatusta. Mukaan tuli myös muutama lähikollega, joten oli mukava aloittaa koulutus tutussa seurassa. Olen aina pitänyt opiskelusta”, Sanna kertoo.

Ohjaajaksi työpaikalla Sanna sai Taru Liimatan, joka on toiminut aiemminkin samassa hommassa juurikin JYEAT-tutkintoa opiskeleville.

”Sannan ohjaajana toimiminen oli sujuvaa ja mutkatonta ja keskustelut hänen kanssaan antoisia. JYEAT-tutkinto istuu hyvin yksikönjohtajan työhön ja osana työtä on myös mukana esimiehen eli tässä tapauksessa minun kanssa käytäviä keskusteluja”, Taru avaa ja jatkaa: ”Ohjaajan kannalta yhteistyö oppilaitoksen kanssa oli vähäistä, mutta sain kyllä kysymyksiini aina vastauksen. Olen ohjannut Sannaa varsin itsenäisesti aikaisempien kokemusteni pohjalta, sillä esimiestyössä ohjaus on luonnollisesti osa omaa arkeani.”

Sanna sai opiskelusta valtavasti virtaa! Luentopäivän jälkeen oli virkistynyt olo ja into päästä kokeilemaan kaikkea opittua käytännössä. Opiskelu hoitui kätevästi työn ohessa ja itse luentopäiviä oli sopivissa määrin, jotteivat ne rasittaneet työntekoa ja arjen sujuvuutta. Tukena on koulutusmyönteinen organisaatio, joka tukee ja kannustaa työntekijöitään kouluttautumaan. Siksi Sannankin oli mahdollista suorittaa lähipäivät työaikana, mistä hän kiittää suuresti työnantajaansa. Myös muu henkilöstö on ollut nimen mukaisesti tukena ja osallistunut tarvittaessa mm. näyttöjen arviointeihin.

Vaikka korona-aika sotkikin opintoja jonkun verran ja lähipäivät vaihtuivat verkkokoulutuksiksi, sai Sanna suoritettua koulutuksen tavoiteajassa. Hän valmistui keväällä 2021.

”Suosittelen koulutusta kaikille johtotehtävissä toimiville, jotka kaipaavat johtajuuteensa vahvistamista tai ovat vailla johtotehtäviin tarvittavaa tutkintoa. Koulutus on oppisopimuskoulutuksena helposti toteutettavissa työn ohessa, ja se ainakin itselläni soljui lähes itsestään työtäni tehdenn. Kannatti vain heti kirjata näytön kriteerit ja arvioinnit valmiiksi, jotta loppua kohden ei kirjauskuorma kasvanut. Tutkinto on nykyään tärkeä paperi takataskussa alalla kuin alalla, koska tuntuu, että vaatimukset työelämässä kovenevat jatkuvasti.”

Molemmat ovat myös yhtä mieltä siitä, että työntekijöiden kouluttautuminen pitää yllä heidän osaamistaan ja ammattitaitoaan ja sitä kautta parantaa laatua, oli ala sitten mikä hyvänsä.

Taru Lehtonen

Olen Turun AKK:n markkinointisuunnittelija. Olen onnellisimmillani, kun saan multitaskata ja loihtia visuaalisia ratkaisuja työkäyttöön sekä kirjoittaa. Vapaa-ajalla minut löytää varmimmin lenkiltä koirani kanssa, mutta kulutan vapaa-aikaani myös virkaten, kutoen ja musiikkia sekä äänikirjoja kuunnellen. Uusin kiinnostuksen kohde on retkeily ja vaeltaminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.2.2023 Ajankohtaista

  Ohjaajaksi eri ikäisille

  Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteet uudistuivat 1.1.2023 ja sen myötä tutkinnossa on enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja...

 • Huoneistoremontoijien yhteiskuva valmistumisesta.

  19.5.2022 Blogi

  Huoneistoremontoijat vietiin käsistä töihin

  Muutama kuukausi sitten olin haastattelemassa uutta huoneistoremontoijaryhmää, joka oli juuri saapunut ensimmäiselle harjoitustyömaalle. Silloin edessäni oli joukko eri-ikäisiä alanvaihtajia, mm. entinen ravintolakokki, ravintolatyöntekijä, veturinkuljettaja, pari lähihoitajaa, lentoemäntä ja kosmetologi. Nyt...

 • 24.9.2018 Yritystarinat

  Täsmäosaajat peesasi Jari-Pekan uuteen ammattiin

  Jari-Pekka Heino suoritti Turun AKK:ssa oppisopimuksella sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon. Aiemmalta koulutukseltaan hän on tradenomi ja löytyypä takataskusta myös personal trainerin tutkinto. Työkokemusta oli karttunut vain myynnistä ja pt:nä toimimisesta, mutta koulutuksesta huolimatta varsinkin myyntityö alkoi tympiä. ”Kuulin sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksesta kaverini kautta, joka jo opiskeli alaa ja kertoi positiivisia kokemuksia. Koska elektroniikka oli […]

 • 7.10.2021 Opiskelijatarinat

  Johtamisasema on myös itsetutkiskelun paikka

  Jessica Kähäri (artikkelikuvassa vas.) halusi kehittää omia esihenkilötaitojaan, sillä esihenkilöllä on merkittävä vaikutus siihen, kuinka työntekijä viihtyy ja jaksaa työssään. Lähiesimestyön ammattitutkintokoulutus tarjosi hyvän tavan yhdistää opinnot ja työ. Koulutuksesta...

 • 4.10.2021 Opiskelijatarinat

  Heidi työllistyi oppisopimukseen kolmessa päivässä

  Kun yläaste läheni loppuaan, oli minulle hyvin selvää, että haen lähihoitajaksi. Olin saanut kimmokkeen alalle, sillä muutaman vuoden minua vanhempi siskoni oli alalla ja näin innostuin alasta.  Valmistumisen jälkeen työllistyin...

 • 28.5.2019 Blogi

  Määrätietoinen alanvaihdos

  Vasemmalta: Hanna Järvinen, Birgitta Lindholm ja Minnä Hämäläinen työpaikallaan TYKSissä. Minna Hämäläinen teki kampaajan töitä parikymmentä vuotta, kunnes oli ammatinvaihdon aika. Jo aiemmin häntä oli houkuteltu laitoshuoltajakoulutukseen tutun, Turun AKK:n...

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun