Opiskelijatarinat

Varmuutta johtamistyöhön koulutuksesta

Taru Lehtonen 8.9.2021

Opiskelumyönteisyys, kollegoiden suosittelut ja työnantajan positiivinen suhtautuminen. Siinä kolme syytä siihen, miksi Sanna Santala (artikkelikuvassa vasemmalla)  lähti opiskelemaan johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa (JYEAT) Turun AKK:hon.

Aiemmin mielenterveyshoitajan, neuropsykiatrisen valmentajan  ja kehitysvammaistenohjaajan tutkinnot suorittanut Sanna oli vasta alkanut työskennellä Tukena Poppelin yksikönjohtajana, kun hän kuuli muutamien kollegoiden joko aiemmin suorittaneen tai suorittavan kyseistä tutkintoa Turun AKK:ssa.

”Halusin saada johtajuuskoulutusta työni tueksi ja työnantajani tuki ajatusta. Mukaan tuli myös muutama lähikollega, joten oli mukava aloittaa koulutus tutussa seurassa. Olen aina pitänyt opiskelusta”, Sanna kertoo.

Ohjaajaksi työpaikalla Sanna sai Taru Liimatan, joka on toiminut aiemminkin samassa hommassa juurikin JYEAT-tutkintoa opiskeleville.

”Sannan ohjaajana toimiminen oli sujuvaa ja mutkatonta ja keskustelut hänen kanssaan antoisia. JYEAT-tutkinto istuu hyvin yksikönjohtajan työhön ja osana työtä on myös mukana esimiehen eli tässä tapauksessa minun kanssa käytäviä keskusteluja”, Taru avaa ja jatkaa: ”Ohjaajan kannalta yhteistyö oppilaitoksen kanssa oli vähäistä, mutta sain kyllä kysymyksiini aina vastauksen. Olen ohjannut Sannaa varsin itsenäisesti aikaisempien kokemusteni pohjalta, sillä esimiestyössä ohjaus on luonnollisesti osa omaa arkeani.”

Sanna sai opiskelusta valtavasti virtaa! Luentopäivän jälkeen oli virkistynyt olo ja into päästä kokeilemaan kaikkea opittua käytännössä. Opiskelu hoitui kätevästi työn ohessa ja itse luentopäiviä oli sopivissa määrin, jotteivat ne rasittaneet työntekoa ja arjen sujuvuutta. Tukena on koulutusmyönteinen organisaatio, joka tukee ja kannustaa työntekijöitään kouluttautumaan. Siksi Sannankin oli mahdollista suorittaa lähipäivät työaikana, mistä hän kiittää suuresti työnantajaansa. Myös muu henkilöstö on ollut nimen mukaisesti tukena ja osallistunut tarvittaessa mm. näyttöjen arviointeihin.

Vaikka korona-aika sotkikin opintoja jonkun verran ja lähipäivät vaihtuivat verkkokoulutuksiksi, sai Sanna suoritettua koulutuksen tavoiteajassa. Hän valmistui keväällä 2021.

”Suosittelen koulutusta kaikille johtotehtävissä toimiville, jotka kaipaavat johtajuuteensa vahvistamista tai ovat vailla johtotehtäviin tarvittavaa tutkintoa. Koulutus on oppisopimuskoulutuksena helposti toteutettavissa työn ohessa, ja se ainakin itselläni soljui lähes itsestään työtäni tehdenn. Kannatti vain heti kirjata näytön kriteerit ja arvioinnit valmiiksi, jotta loppua kohden ei kirjauskuorma kasvanut. Tutkinto on nykyään tärkeä paperi takataskussa alalla kuin alalla, koska tuntuu, että vaatimukset työelämässä kovenevat jatkuvasti.”

Molemmat ovat myös yhtä mieltä siitä, että työntekijöiden kouluttautuminen pitää yllä heidän osaamistaan ja ammattitaitoaan ja sitä kautta parantaa laatua, oli ala sitten mikä hyvänsä.

Taru Lehtonen

Olen Turun AKK:n markkinointisuunnittelija. Olen onnellisimmillani, kun saan multitaskata ja loihtia visuaalisia ratkaisuja työkäyttöön sekä kirjoittaa. Vapaa-ajalla minut löytää varmimmin lenkiltä koirani kanssa, mutta kulutan vapaa-aikaani myös virkaten, kutoen ja musiikkia sekä äänikirjoja kuunnellen. Uusin kiinnostuksen kohde on retkeily ja vaeltaminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.2.2023 Ajankohtaista

  Ohjaajaksi eri ikäisille

  Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteiden uudistuttua vuoden 2023 alusta on tutkinnossa enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus, joka edellytti harjoittelua koululaisten iltapäivätoiminnassa. Uudistuksen jälkeen on mahdollista valita, tekeekö tutkinnon lasten ja nuorten vai aikuisten parissa. Nyt tutkinto vastaa paremmin työelämän vaatimuksia […]

 • Maalariopiskelijat ryhmäkuvassa opettajiensa kanssa.

  15.5.2024 Opiskelijatarinat

  Uusi ura maalarina

  Maalarin työ on monipuolista, fyysistä ja luovaa sekä näet välittömästi oman kädenjäljen, kertoo pintakäsittelyalalta valmistuneet opiskelijat. Heillä on takanaan 1,5 vuoden opinnot, jotka ovat kuluneet opiskelijoiden mukaan todella nopeasti. Ilmassa on silminnähden haikeutta siitä, että koululle ei voikaan enää tulla. Valmistuneita on tällä kertaa jopa 21, josta opettaja Hennariikka Hämäläinen on erityisen ylpeä. Rohkeasti uudelle […]

 • Huoneistoremontoijien yhteiskuva valmistumisesta.

  19.5.2022 Blogi

  Huoneistoremontoijat vietiin käsistä töihin

  Muutama kuukausi sitten olin haastattelemassa uutta huoneistoremontoijaryhmää, joka oli juuri saapunut ensimmäiselle harjoitustyömaalle. Silloin edessäni oli joukko eri-ikäisiä alanvaihtajia, mm. entinen ravintolakokki, ravintolatyöntekijä, veturinkuljettaja, pari lähihoitajaa, lentoemäntä ja kosmetologi. Nyt he ovat joukko valmiita huoneistoremontoijia, joista  kaikki ovat jo työllistyneet – osa jopa koulutuksen aikana. Muutama lähti alan yrittäjiksi ja osa laajentaa vielä osaamistaan oppisopimuksessa. […]

 • 28.5.2019 Blogi

  Määrätietoinen alanvaihdos

  Minna Hämäläinen teki kampaajan töitä parikymmentä vuotta, kunnes oli ammatinvaihdon aika. Jo aiemmin häntä oli houkuteltu laitoshuoltajakoulutukseen tutun, Turun AKK:n koulutuspäällikkö Terhi Rummukaisen toimesta. Lopulliseen päätökseen meni kuitenkin tovi. Mutta kun päätös oli tehty, paluuta ei ollut. Minna valittiin Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoon (laitoshuoltaja) valmistavaan työvoimakoulutukseen. Koulutussopimuksella hän halusi työharjoitteluun TYKSiin, jossa on jatkuva pula […]

 • Huoneistoremontoija-opiskelija

  7.4.2022 Opiskelijatarinat

  Lennolta remppahommiin

  25 vuotta lentoemäntänä ulkomailla, nyt huoneistoremontoija-koulutuksessa Turun AKK:ssa. Leena, 52, kertoo kärsivänsä kaamosmasennuksesta, sillä on nyt ensi kertaa vuosiin koko talven Suomessa – ”kiitos” pitkän lomautuksen. Leena ei jäänyt lepäämään laakereilleen, vaan aloitti heti huoneistoremontoija-koulutuksen. Leena on asunut useassa maassa ja tehnyt jonkin verran remppaprojekteja omissa asunnoissaan sekä tilannut niitä asiakkaana paikallisilta yrityksiltä. ”Usein työmiesten […]

 • Varastoalalta liiketoiminnan alalle.

  9.9.2022 Opiskelijatarinat

  Varastoalalta liiketoiminnan koulutukseen

  39-vuotias Janne Karvinen on alkuperäiseltä koulutukseltaan autoasentaja, mutta kesätyöt veivät aikanaan varastotöiden pariin, missä hän työskenteli viimeiset 12 vuotta esihenkilö- ja työnjohtotehtävissä. Työssään hän on hoitanut myös mm. henkilöstörekrytointia tilaamisesta perehdyttämiseen ja kokemusten pohjalta syntyi kiinnostus syventää liiketoiminnan osaamista ja saada työuralle uutta sisältöä. Toiveena oli ottaa myös teoriapuolta enemmän haltuun. Niinpä hän alkoi kartuttaa […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun