Skip to main content

Turun AKK:n autopuolella käy kova kuhina. Automekaanikko- ja varaosamyyjäopiskelijat ovat työn touhussa saapuessani tekemään haastattelua. Varaosamyyjien opettaja Roni Pylkkänen tulee vastaan ja kertoo, että nyt on kiire! Halli on täynnä autoja ja uusille varaosille on tarvetta. Opiskelijat Kari ja Anni etsivätkin kuumeisesti varaosia ajoneuvoon, johon asiakas on aiemmin laittanut paljon rahaa kiinni, mutta haluaa nyt halvemmat varaosat. Kyseinen ajoneuvo on haastava tapaus, sillä merkkiä ei ole juuri myyty Suomessa eikä sitä näin ollen löydy ohjelmista.

Tämä on arkipäivää autopuolella, jossa mekaanikot ja varaosamyyjät tekevät jatkuvaa yhteistyötä. Sopivaa osaa ja sen tarvetta arvioidaan yhdessä ja varaosamyyjät etsivät sopivan osan asiakkaalle mahdollisimman hyvään hintaan. Varaosamyyjät osallistuvat myös jonkin verran autojen korjaukseen, pitävät varastoa yllä ja hoitavat työmääräyksiä eteenpäin. Opiskelu on siis todella käytännönläheistä ja meininki kuin työelämässä yleensäkin.

Uudelleenkoulutus kevyempään työhön

53-vuotiaalla Karilla on nyt takana opintoja 1,5 vuotta. Kari tuli opiskelemaan varaosamyyjäksi, kun irtisanomisen yhteydessä oli tarve löytää kevyempää työtä olkavarren kuluman vuoksi. Kari on aiemmin toiminut mm. terminaalityöntekijänä, eristyspeltiseppänä, hitsaajana ja hitsausoperaattorina. Kari on tyytyväinen nykyiseen koulutukseen. Aiemmin suoritettu autoasentajan koulutus huomioitiin opintojen sisällössä ja kestossa. Siksi hänen ei tarvitse opiskella uudelleen sitä, minkä jo osaa.

Koulutus vie aina eteenpäin

Paluu opiskelijaksi oli Karille luontevaa, sillä hän on opiskellut koko työuransa. Hän kertoo hakeutuneensa aina välittömästi koulutukseen, jos on jäänyt työttömäksi ja työllistyneensä aina sitä kautta. Karilla on takataskussa myös peltisepän ja hitsausalan ammattitutkinnot, nekin Turun AKK:sta. Kari korostaa, että opiskelu on tärkeää sillä ammattimainen ja laadukas työnteko vaatii osaamista.

Henkilökohtaisesti suunniteltu koulutus

Entinen lähihoitaja Anni vaihtoi alaa ja valmistui autoasentajaksi Turun AKK:sta vuonna 2019. Hetken asentajan töitä tehnyt Anni halusi lisätä tietotaitoaan ja hakeutui puolisen vuotta sitten opiskelemaan varaosamyyjäksi. Autoasentajana perustutkinnon ollessa pohjalla Annin koulutus kestää noin vuoden. Tässä koulutuksessa hän lisää osaamistaan tutkinnon osilla. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka jokaisen opinnot henkilökohtaistetaan.

Kevyempään ammattiin vaihtavia on paljon

Karin ja Annin lisäksi varaosamyyjien ryhmässä opiskelee useita alanvaihtajia, joista moni on hakeutunut uudelleenkoulutukseen fyysisesti kevyemmän ammatin perässä. Anni kertoo, että opiskelu on rentoa ja ilmapiiri on hyvä. Kari komppaa, että ”opiskelijoissa ei ole yhtään henkilöä, joka ei olisi kiinnostunut opiskelemaan. Kaikki tekee koko ajan töitä ja hankkii osaamista”.

Varaosamyyjän työ on pitkälti asiakaspalvelua ja siihen onkin oltava valmis, jos hakeutuu alalle. Kari ja Anni listaavat kuitenkin asiakkaan auttamisen työn parhaaksi puoleksi. ”Asiakkaita on laidasta laitaan: osa osaa hakea varaosat itse esimerkiksi netistä, osa tarvitsee apua”, Anni toteaa. Välillä osien etsiminen on haastavaa, kuten alussa kerroimme. ”Sitten kun löytää hyvän osan ja saa sen asiakkaalle mahdollisimman edulliseen hintaa, siitä tulee hyvä fiilis”, lisää Anni. ”Harva tietää, mitä kaikkea tiskin toisella puolella tapahtuu ja kuinka paljon täytyy tehdä töitä, että oikea varaosa on tiskillä”, Kari tuumaa.

varaosamyyjä

Varaosamyyjä on ajoneuvoalan monipuolinen ammattilainen, jonka työssä yhdistyvät ajoneuvojen tekninen tuntemus, asiakaspalvelu- ja myyntityö. Varaosamyyjät työllistyvät auto-, kone-, yleisvaraosa- ja autotarvikeliikkeisiin.

Koulutus suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti, joten koulutuksen sisältö ja kesto on yksilöllinen. Koulutus sopii hyvin myös alanvaihtajille, jotka etsivät kevyempää vaihtoehtoa ajoneuvoalalta. Koulutuksesta on mahdollisuus siirtyä joustavasti työelämään missä vaiheessa tahansa. Kauttamme onnistuu myös helppo oppisopimus. 

Kysy lisää! Opettaja Roni Pylkkänen, p. 040 357 2201, etunimi.sukunimi@turunakk.fi

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointikoordinaattori. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On ilo työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa ja viestiä tätä ilosanomaa eteenpäin. Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.