Opiskelijatarinat

Perhepäivähoitajan koulutus työn ohessa

Heidi Jaarinen 6.10.2023

Perhepäivähoitaja ja lapsia leikkimässä puukuutioilla

Pitkän uran matkailualalla tehnyt Sari  57, sairastui harvinaiseen sairauteen ja joutui tekemään alanvaihdoksen. Matkailualan epäsäännöliset työajat eivät enää sopineet uuteen elämäntilanteeseen. Nyt Sari työskentelee monikulttuurisessa päiväkodissa. Hän opiskeli työn ohessa oppisopimuksella kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon, jossa hän suuntautui perhepäivähoitajaksi.

”Alä pelkää tarttua uusiin haasteisiin ja vaikka et olisi opiskellut pitkään aikaan, niin koulusta saat aina tukea ja apua!”  

Sari, oppisopimusopiskelija

Ammatillisen kuntoutuksen kautta uuteen ammattiin

Sairastumisen myötä Sari hakeutui itse ammatilliseen yksilökuntoutukseen Verveen, jossa moniammatillinen työryhmä alkoi miettimään hänelle uutta ammattia. Kuntoutuksen aikana käytiin laajasti läpi Sarin monipuolista työhistoriaa. Usean vuoden työkokemus joulumuorina kauppakeskuksessa sekä nuoruuden lastenhoitotehtävät herättivät ajatuksen lasten parissa työskentelystä.

Verven avulla Sari haki päiväkodeista mahdollisuutta päästä tutustumaan työhön kuntoutustuella. Yksi kaupungin päiväkodin johtajista piti Sarin laajaa työkokemusta hyvänä ja otti hänet varhaiskasvatuksen avustaviin tehtäviin. Sari kertoo, että tutustuminen työhön käytännössä oli äärimmäisen tärkeää. ”On ihan eri asia heittää keikkaa joulumuorina kerran vuodessa, kuin tehdä työtä lasten parissa kokopäiväisesti.”

Avustajan töitä tekemällä hän varmistui alan sopivuudesta itselleen. ”Lapset ottivat minut ihanasti vastaan, koska olen tällainen lapsenmielinen heittäytyjä tyyppi. Totesin, ettei tämä työ ole yhtään hullumpaa ja mikä parasta – tämä on päivätyötä ja jää sinne, kun suljen oven”, Sari tuumaa.

Vakituinen työ vaatii koulutuksen

Sarin esihenkilö suositteli hänelle kouluttautumista, koska kaupungin linjauksen mukaan ilman alan koulutusta ei saa vakinaista työpaikkaa. Niinpä Sari hakeutui avoimeen yliopistoon suorittamaan kasvatustieteiden opintoja ja teki niitä omaan tahtiin määräaikaisen avustajan työn ohessa. Työkokemuksen karttuessa Sari sai määräaikaisia lastenhoitajan töitä.

Kun vakituinen työpaikka kuitenkin puuttui, Sari alkoi tutkia opiskelumahdollisuuksia uudelleen. Hänelle oli täysin selvää, että koulutuksen pitäisi olla mahdollista työn ohessa, joten oppisopimus oli tähän loistava vaihtoehto. Lopulta Sari suoritti perhepäivähoitajan tutkinnon noin vuodessa.

Sari piti erityisesti mahdollisuudesta suorittaa osan opinnoista verkossa. Hänen mielestään koulutuksessa oli sopivassa suhteessa itsenäistä opiskelua ja lähijaksoja koululla. ”Opettajalta sai aina tarvittaessa apua ja myös rakentavaa palautetta tehtävistä”. Opettaja myös kävi työpaikalla paikan päällä useita kertoja koulutuksen aikana.

Opiskelu avaa aina uusia mahdollisuuksia

Sari on erittäin tyytyväinen uuteen ammattitutkintoon, mutta haluaa kehittää osaamistaan edelleen ja suorittaakin parhaillaan lastenhoitajan jatko-opintoja verkossa. Nykyinen työ on Sarille erittäin mieleinen, mutta hän tunnistaa myös iän tuomat haasteet alan fyysisyydessä.

Tulevaisuudessa Sari haluaa opiskella edelleen. ”Muuntokoulutukset antaisivat mahdollisuuden esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajan opintoihin. Avoimessa yliopistossa voisin myös opiskella monenlaista, jos jaksamista ja motivaatiota riittää vielä ennen eläkeikää. Opettajan työ ei olisi fyysisesti niin raskasta ja ehkä se loisi minulle mahdollisuuden jatkaa pidempään työelämässä, kun työurat entisestään pitenevät”, Sari pohtii.

Sari lähettää lopuksi kaikille opiskelua pohtiville terveisensä: ”Alä pelkää tarttua uusiin haasteisiin ja vaikka et olisi opiskellut pitkään aikaan, niin koulusta saat aina tukea ja apua!”  

Työskenteletkö alalla ja haluaisit kouluttautua työn ohessa? Ota yhteyttä opettaja Anne Hyvättiin p.040 121 6846. anne.hyvatti@turunakk.fi

Sari on viihtynyt uudella alalla hyvin ja on iloinen uuden ammatin löytymisestä.

Heidi Jaarinen

Olen Turun AKK:n markkinointi- ja koulutusasiantuntija. Aiemmassa työssäni TE-toimiston asiantuntijana näin jatkuvasti onnistumisia kun työnhakijat työllistyivät koulutuksen kautta, nopeallakin aikataululla. Siksi minusta on tullut suuri koulutusten puolestapuhuja. On erittäin inspiroivaa ja mielenkiintoista työskennellä ammatillisen koulutuksen parissa! Vapaa-ajalla intohimona on tanssiminen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

 • 7.2.2023 Ajankohtaista

  Ohjaajaksi eri ikäisille

  Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon perusteiden uudistuttua vuoden 2023 alusta on tutkinnossa enemmän valinnanvaraa ja mm. mahdollisuus suuntautua ohjaamaan vain yläkouluikäisiä tai aikuisia. Aiemmin tutkinnossa oli pakollisena osana aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus, joka edellytti harjoittelua koululaisten iltapäivätoiminnassa. Uudistuksen jälkeen on mahdollista valita, tekeekö tutkinnon lasten ja nuorten vai aikuisten parissa. Nyt tutkinto vastaa paremmin työelämän vaatimuksia […]

 • Lassila & Tikanojan Tony Danielsbacka ja opettaja Jukka Välikangas

  31.3.2023 Yritystarinat

  L&T hyödyntää oppisopimusta

  Turun AKK kouluttaa osaajia työelämän tarpeisiin ja yhteistyö alueen yritysten kanssa on ensisijaisen tärkeää, jotta opiskelijamme työllistyvät mahdollisimman tehokkaasti. Yksi hyvä esimerkki tiiviistä yritysyhteistyöstä on Lassila & Tikanoja (myöhemmin L&T). Haastattelimme L&T Kiinteistöhuolto Oy:n asiakasryhmän päällikköä Tony Danielsbackaa ja kysyimme millaista yhteistyö on ollut. ”L&T:llä haluamme tarjota työntekijöille mahdollisuuden kouluttautua ja edetä uralla. Yhteistyö AKK:n […]

 • 10.1.2023 Opiskelijatarinat

  Koulutus vaikuttaa palkkaan

  Juha etsi uutta työpaikkaa vuonna 2019 ja ajautui kiinteistönhoitoalalle. Hän on kehittänyt osaamistaan Turun AKK:ssa työn ohessa ja työskentelee nyt esimiestehtävissä vastaten omista asiakkuuksista ja noin 20 alaisesta. Juha Laine valmistui 2000-luvun alkupuolella tietokoneasentajaksi ja työskentelikin tietoliikenneverkkojen parissa yli 12 vuotta. Sittemmin työ vaihtui av-kaapelointiin Suomessa ja ulkomailla. Reissutyö ei kuitenkaan soveltunut silloiseen elämäntilanteeseen ja […]

 • 8.9.2021 Opiskelijatarinat

  Varmuutta johtamistyöhön koulutuksesta

  Opiskelumyönteisyys, kollegoiden suosittelut ja työnantajan positiivinen suhtautuminen. Siinä kolme syytä siihen, miksi Sanna Santala (artikkelikuvassa vasemmalla)  lähti opiskelemaan johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa (JYEAT) Turun AKK:hon. Aiemmin mielenterveyshoitajan, neuropsykiatrisen valmentajan  ja kehitysvammaistenohjaajan tutkinnot suorittanut Sanna oli vasta alkanut työskennellä Tukena Poppelin yksikönjohtajana, kun hän kuuli muutamien kollegoiden joko aiemmin suorittaneen tai suorittavan kyseistä tutkintoa Turun AKK:ssa. […]

 • Turvallisuusalan opettaja Juhani Laulajainen

  15.6.2023 Yritystarinat

  Turvallisuusala työllistää

  Mitä turvallisuusalalle kuuluu nyt, opettaja Juhani Laulajainen? Turvallisuusalaa riepotelleet tapahtumat eivät ole laskeneet alan suosiota Turun AKK:ssa, päinvastoin. Opiskelijoita on jopa enemmän kuin vuosi sitten. Olemme luotettava ja hyvämaineinen kouluttaja, mistä kertoo myös tiivis yhteistyö alueen yritysten kanssa. Vaihtuvuus alalla on valitettavan suurta, joka on työnantajan näkökulmasta harmi, mutta kouluttajan kannalta luonnollisesti hyvä asia, koska […]

 • 22.9.2022 Uutiset

  SOTE-opiskelijat työllistyvät nopeasti

  Artukaisissa järjestettiin SOTE-alan työelämämessut 15.9.2022. Messuilla opiskelijat saivat kuulla monipuolisesti alan eri vaihtoehdoista ja heillä oli myös mahdollisuus löytää itselleen sopiva työharjoittelupaikka. Monella on haave suorittaa opintoja oppisopimuksella ja messut tarjoavatkin hyvän mahdollisuuden myös oppisopimuspaikan kartoittamiseen. Opettaja Elina Mäenpää kertoo, että alan yritykset ovat olleet aktiivisesti yhteydessä, koska työvoima tarve on niin kova. ”Halusimme olla tasapuolisesti tukemassa työnantajien […]

Selaa kaikkia

Siirry takaisin sivun alkuun